Coop.jpg Alle Coop-ondernemers moe(s)ten de keuze maken wat het beste voor hen en de winkel is.

Behoeften van klant en ondernemer zijn belangrijk

NIEUWVEEN – Als ondernemer moet je goed kijken naar wat jouw supermarkt nodig heeft om te kunnen blijven voortbestaan. Soms is dit een verbouwing, de andere keer het veranderen van formule.

Rosanne Wormgoor |

Onderneemster Pytsje Brouwer uit Nieuwehorne is begin dit jaar van Coop naar Albert Heijn overgegaan. Zij nam vijf jaar geleden de Coop-winkel van haar ouders over, maar hakte in 2024 de knoop door om van formule te wisselen. Zij vond dat Albert Heijn het beste bij haar paste, maar ook het beste bij het dorp, aangezien het een brede keten is.

Voorbereiden
De Albert Heijn in Oudorp onder leiding van Robin de Goede is begin dit jaar verbouwd, waardoor er nu een ruimere winkel met ruimere paden en meer vers staat. De Goede merkte dat alles te klein was geworden. Daarnaast voelde hij zich genoodzaakt om zich alvast voor te bereiden op de tweeduizend woningen die erbij komen op het industrieterrein naast de supermarkt.

Locaties vullen elkaar aan
Het ondernemersechtpaar Bart te Plate en Robert Weges heeft in Nijmegen twee Plus-winkels op nog geen vierhonderd meter afstand van elkaar. Ze hadden al een kleinere vestiging aan de Van ’t Santstraat (dat was eerst nog Coop) en kregen hier eerder dit jaar een grotere vestiging aan de Tooropstraat bij. Daarom is het volgens het stel ook niet erg als klanten van hun oorspronkelijke vestiging overstappen naar de andere. Als het aan Te Plate ligt, neemt dat juist druk weg en vullen de locaties elkaar goed aan.

Marktgebied
Rob Rehorst in Nieuwveen koos recent voor de ombouw van Coop naar Plus. Hij heeft hier lang over nagedacht, maar kwam uiteindelijk tot de conclusie dat deze supermarktketen het beste past in het marktgebied. Er zitten in de omgeving al veel andere formules. Uiteindelijk sloot Plus dus het beste aan bij het marktgebied, maar ook bij hem als zelfstandige ondernemer.

Eigen behoeften
Je kijkt als ondernemer naar de behoeften van de klanten en het dorp, maar ook naar die van jezelf. Vera Siersema en Michael Schot (de nieuwe eigenaren van Spar Wijk aan Zee) kozen specifiek voor een klein dorp om een supermarkt in over te nemen. In Wijk aan Zee vonden ze wat ze nodig hadden. Ze werden daar warm ontvangen en het voelde als thuiskomen.

Ruimte
Yannick Verbiest heeft sinds dit jaar Plus Verbiest in Koewacht overgenomen. De geschiedenis van deze winkel gaat ver terug, namelijk naar 1916. Als het aan hem ligt, wordt de supermarkt nog groter. Volgens hem is het uniek dat er zo’n grote supermarkt zit in een dorp met relatief weinig inwoners die het ook nog eens goed doet. Dat laat zien dat er ruimte is om te verbouwen en uit te breiden.

Niet half-half
Joost Christiaanse heeft in korte tijd twee supermarkten verworven. Spar sprong er voor hem bovenuit. Hij kijkt altijd goed naar wat de klanten nodig hebben. Daarom wilde hij zijn Spar in Hierden verbouwen. Dit lukte door omstandigheden niet, maar desondanks is hij wel begonnen met het verkopen van verse broodjes, wraps, salades, koffies, etc. Ook vindt hij dat je het als ondernemer niet half-half moet doen. Om deze reden heeft hij na het bemachtigen van zijn tweede winkel in Muiderberg een bedrijfsleider aangesteld in Hierden.

Vakantiewinkel
In Biddinghuizen is de familie Van der Aar gewisseld van Spar naar Recra. Spar ging op een gegeven moment landelijk alle winkels meer gelijktrekken. Volgens de ondernemers was dat voor vakantiewinkels niet mogelijk. Ook kregen ze bij Spar niet genoeg keuzevrijheid. En als ze iets nodig hadden, kregen ze een servicebureau aan de lijn bij Spar, terwijl ze bij Van Tol altijd direct contact krijgen, aldus de familie Van der Aar.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.

Lees meer over: