Supers betalen minder
Een woordvoerder van de NBOV legt uit dat bijvoorbeeld voor het pinnen van een koek van 1 euro, de bakkers al 5,5 eurocent, en dus 5,5 procent van de omzet moeten afdragen. Supermarkten als Jumbo en Albert Heijn zouden volgens de organisatie per kassabon ruim de helft minder kwijt zijn aan pinkosten.

Bekend probleem
,,De markt voor pintransacties is ongelijk en ondoorzichtig", meent de NBOV. Ze wijzen daarbij naar het Belgische systeem waar winkeliers voor bedragen tot 5 euro standaard 2 eurocent aan pinkosten afdragen.Volgens de NBOV is het probleem bij de ACM bekend en zijn de bakkers niet de enigen die het onderwerp op de agenda wil plaatsen.

ACM bevestigt
De ACM bevestigt de lezing van de bakkers. ,,We hebben inderdaad een gesprek gehad. Ook andere vertegenwoordigers van de detailhandel hebben aan ons gemeld dat de tarieven van het afwikkelen van pintransacties voor mkb-ondernemingen erg hoog liggen", reageert de toezichthouder. De ACM heeft partijen om meer informatie gevraagd om de kwestie beter te kunnen beoordelen.