1
18 November 2017
Home > Nieuws > Algemeen > FNLI: productie flink in de lift

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

FNLI: productie flink in de lift

NIEUWVEEN – De levensmiddelenindustrie kent met een stijging van 5,4% de hoogste productiegroei in vijf jaar, ook de export neemt fors toe en het ondernemers- en consumentenvertrouwen is groot. 

Dit komt naar voren uit de door de FNLI gepubliceerde Monitor Levensmiddelenindustrie 2017. Met deze monitor biedt de FNLI jaarlijks inzicht in de cijfers en trends. De totale productie van de voedingsmiddelenindustrie steeg in 2016 met 5,4% ten opzichte van 2015 tot 70,1 miljard euro. De hoogste procentuele groei in de laatste vijf jaar. Deze productiegroei ligt duidelijk hoger dan die van de hele industriële sector (0,8%). Met 23,5% blijft de voedingsmiddelenindustrie de grootste Nederlandse industriële sector. Ook met de voedingsmiddelenexport gaat het goed. Deze nam in 2016 met 12,1% toe vergeleken met het jaar daarvoor.

Koploper af
De R&D-uitgaven daalden daarentegen sterk. Deze uitgaven kwamen in 2015 neer op 318 miljoen euro, een daling van ruim 15% ten opzichte van 2014. Vorig jaar was de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie Europees koploper in R&D-uitgaven. Dit jaar is dat Groot-Brittannië.

Gezonde uitgangspositie
FNLI-directeur Marian Geluk is enthousiast over de groeicijfers in de Monitor Levensmiddelenindustrie. “Het is goed om te zien dat de levensmiddelenindustrie er prima voor staat. Dit alles tegen de achtergrond van doelen die al jaren prominent op de agenda van de industrie staan: borging van de voedselveiligheid, het aanpassen van het productaanbod aan een gezondere leefstijl, de toepassing van nieuwe technologieën en de impact van digitalisering. Zijn gezonde uitgangspositie stelt de sector in staat om innovatief en ondernemend op deze ontwikkelingen in te spelen.”

 

Bron: Levensmiddelenkrant