19 Augustus 2018
Home > Nieuws > Algemeen > Shoppertalk: De hoogste tijd voor tijd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

Shoppertalk: De hoogste tijd voor tijd!

ZEVENBERGEN - Uit recent shopperonderzoek blijkt dat de shopper in de supermarkt zo’n 80 procent van zijn tijd bezig is met het zoeken en vinden van producten. Veel zoektijd wordt besteed bij de agf-afdeling.

 

Ook als wijn op het lijstje staat, wordt aan deze categorie veel tijd besteed. Dit ondanks dat er in en rond het schap getracht wordt de shopper te helpen zijn keuze snel en gemakkelijk maken.Daarnaast bleek er een correlatie te zijn in aankoopfrequentie en zoektijd. Des te vaker men een categorie bezoekt, des te routinematiger, dus korter de zoektijd. Wereldschokkend? Niet echt. Daarnaast denk ik niet dat de shopper een probleem heeft met de ‘zoektijd’ zolang hij zijn aankoopproces maar tot tevredenheid weet in te vullen. En zolang dit maar past binnen de totale shoppingtijd die hij beschikbaar heeft. Wel verwacht ik een toenemend spanningsveld tussen ‘tijd en tevredenheid’. Door de toenemende drang naar tijdsefficiency en de verder afnemende aandachtspanne (attention span) zal er meer gevraagd worden om de zoektijd van de shopper (op de winkelvloer en in het schap) te optimaliseren. Vanuit wetenschappelijk onderzoek weten we dat er een correlatie is tussen snelheid van vinden en aankoopconversie. Hoe sneller de shopper het product in het schap weet te vinden, des te hoger de conversie. En dit zal steeds sneller moeten gaan wil de shopper niet afhaken.

Online
Niet alleen in de winkel speelt tijd een cruciale rol in het ‘afhaakpercentage’ (abandon rate). YouTube gaat vanaf volgend jaar stoppen met dertig seconden ‘non-skippable pre-rolls’. Volgend jaar mogen commercials nog maximaal twintig seconden duren en uiteindelijk wil YouTube naar zes seconden gaan. Blijkbaar hebben ze aan hun data gezien dat dit een acceptabele advertentielengte voor kijkers is. Bij online geldt misschien nog meer dan offline dat iedere seconde telt!

Daar waar je als fysieke winkel het voordeel hebt dat de shopper zich in de winkel bevindt en hij minder snel de winkel zal verlaten zonder enige aankoop te doen (anders heb ik als shopper nog meer tijd verspild) geldt dat niet voor online shoppen. De shopper kan tenslotte binnen een paar seconden switchen van retailer. En iedere seconde maakt hier het verschil. Google weet ons haarfijn te vertellen en voor te rekenen wat de ‘abandon rate’ is, dus het percentage shoppers dat de website verlaat, tijdens het laden van de website. De ideale ‘laadtijd’ van een pagina voor een mobiel apparaat schijnt drie seconden te zijn, en iedere seconde dat het langer duurt voordat de pagina geladen is heb je als retailer al klanten verloren. Oftewel, ze staan voor de ingang van je winkel met

een mandje in de hand, maar lopen alsnog naar een andere winkel. Ik heb enkele webshops van retailers deze ‘Google-test’ laten ondergaan. Zo zou AH 24 procent van haar bezoekers verliezen, Jumbo 32 procent en Plus 26 procent. Ik heb Google hoog zitten als het gaat om het monitoren van online gedrag en laat het aan u over om deze uitkomsten naar waarheid en belang in te schatten. Picnic neemt de ‘tijdsfactor’ in ieder geval zeer serieus. Hun belangrijkste KPI is dat de shopper binnen drie minuten zijn grote boodschappen heeft kunnen bestellen via de app. Kortom, het wordt tijd dat we tijd serieus gaan nemen, want tijd is misschien wel kostbaarder voor de shopper dan een prijskorting.

 

Met zijn onderzoek & resultaatbureau Conspicuous helpt en stimuleert Art Frickus retailers en leveranciers meer rendement uit de winkelvloer te halen. Bezoek www.conspicuous.eu en maak vrijblijvend een afspraak hoe het verschil binnen 1,8 seconde te maken!

Bron: Levensmiddelenkrant