16 Augustus 2018
Home > Nieuws > Assortiment > Aantal inzamelpunten lampen groeit fors

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

Aantal inzamelpunten lampen groeit fors

ZOETERMEER - Het aantal inzamelbakken voor lampen ‘before the counter’ binnen de detailhandel groeide het eerste kwartaal van 2014 aanzienlijk, met 23%. Ondermeer bij Jumbo.

Hiermee gaan steeds meer ketens een stap verder dan hun wettelijke verplichting: sec het aannemen van een oude lamp bij aankoop van een nieuwe. Winkels, waaronder supermarktketen Jumbo, zetten een inzamelmeubel voor energiezuinige lampen neer ‘before the counter’, waar consumenten hun lampen makkelijk in kwijt kunnen.

Juichen
In het eerste kwartaal van 2014 steeg het aantal winkels met een inzamelmeubel met 23% naar 2237. Stichting LightRec - in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van lampen - juicht deze toename toe. Door de stijging van het aantal inzamelpunten kunnen consumenten hun kapotte lampen bij steeds meer winkels kwijt. En dat verlaagt de drempel om in te leveren flink, aldus LightRec.

Jumbo
In de maanden januari, februari en maart plaatsten veel elektronicaketens waaronder BCC, EP, Expert en H.I.M. retail -bekend van De Harense smid, It’s en Mikro Elektro- inzamelmeubels voor oude lampen in hun winkels. Hiermee staat de teller van het aantal winkelketens dat een inzamelmeubel heeft op 31. Al 22 andere winkelketens, waaronder Jumbo, Blokker en Gamma, hadden vorig jaar al een inzamelmeubel van uitvoeringsorganisatie Wecycle op de winkelvloer staan. Apart of als onderdeel van een inzamelstraat voor lampen, batterijen en kleine elektrische apparaten.

Drempel
Hiermee gaan deze ketens een stap verder dan hun wettelijke verplichting, waarbij ze een oude lamp voor recycling moeten aannemen bij aankoop van een nieuwe. Winkeliers kiezen bewust voor een extra service aan de consument, zegt Jeroen Bartels, manager van LightRec. “De drempel voor consumenten om hun oude lamp in te leveren wordt veel lager als ze deze bij de winkel om de hoek kunnen inleveren. De gemeentelijke milieustraat is voor het inleveren van een spaarlamp veel minder aantrekkelijk, omdat deze vaak ver weg is. Daarom is het plaatsen van een inzamelmeubel voor lampen bij winkels waar de consument vaak komt, een veel betere optie.”

Ambitie
Ook al is de oorspronkelijke doelstelling van het bestuur van LightRec voor 2014 nu al gehaald, het ultieme doel is nog niet bereikt. “Onze wens is dat alle grote supermarktketens inzamelmeubels voor lampen plaatsen. Nu Jumbo en andere supermarkten meedoen, neemt de druk op de achterblijvers toe. Zij verkopen honderdduizenden lampen per jaar, het zou goed zijn als de consument ze ook daar gemakkelijk in kan leveren.”

Consumentenbond
Ondanks deze positieve trend zijn er overigens nog steeds winkelketens die zich niet aan de wettelijke verplichting houden om bij de verkoop van nieuwe lampen oude, afgedankte lampen in te nemen. Dat bleek uit onderzoek door de Consumentenbond dat LightRec in maart van dit jaar publiceerde. Vooral warenhuizen kwamen minder goed uit de test. LightRec heeft de ambitie om ook deze detaillisten aan haar zijde te krijgen en zal hier de komende tijd samen met Wecycle op inzetten. Energiezuinige verlichting kan voor meer dan 90% worden gerecycled.

Bron: Levensmiddelenkrant