1
18 November 2017
Home > Nieuws > Fabrikanten > Bouw Unilever Global Foods Innovation Centre gestart

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

Bouw Unilever Global Foods Innovation Centre gestart

WAGENINGEN – Op de campus van de Wageningen Universiteit is officieel de bouw gestart van het nieuwe Global Foods Innovation Centre van Unilever.

In het Global Foods Innovation Centre, dat naar verwachting in het tweede kwartaal van 2019 wordt geopend, clustert Unilever de R&D-activiteiten van zijn vestigingen in Vlaardingen, het Duitse Heilbronn en het Poolse Poznan. In totaal zullen er ongeveer 550 medewerkers aan de slag gaan. Ook werken onderzoekers en studenten van de Wageningen Universiteit, startups, kenniscentra en consumenten er aan innovaties voor de voedingsmiddelenindustrie. Het pand kost casco zo’n 45 miljoen euro.

Innovatieve ingrediënten
Het Global Foods Innovation Centre wordt 18000 vierkante meter groot en zal bestaan uit een pilotplant, een zogeheten Food & Customer Experience en twee verdiepingen met kantoren en laboratoria. In de pilotplant -  een minifabriek - zal de proefproductie van nieuwe producten in beperkte volumes plaatsvinden. Deze zal verbonden zijn met de Food & Customer Experience, waar in diverse testkeukens dagelijks wordt geëxperimenteerd met innovatieve ingrediënten en recepten voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Medewerkers, experts, studenten en consumenten kunnen hier of in de conceptstore kennismaken met deze innovaties en hun bevindingen delen. Onder het gehele pand komt een parkeergarage, die zowel is bedoeld voor de medewerkers van Unilever als voor de Wageningen Universiteit.

Wereldwijd voedingssysteem
Paul Polman, CEO van Unilever, Maarten Camps, secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Louise Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Wageningen Universiteit, en Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Topsector Agri & Food, en burgemeester Geert van Rumund van Wageningen waren aanwezig bij de feestelijke officiële start van de bouw van het Innovation Centre. In verschillende lezingen gaven zij hun visie op wat innovatie in de agri- en foodsector betekent voor het wereldwijde voedingssysteem, voor de Nederlandse economie en voor de Regio FoodValley.

Fundamentele aanpassing
“In 2050 hebben ruim 9 miljard mensen 70% meer voedsel nodig dan dat er op dit moment wordt geproduceerd”, zo benadrukte Paul Polman in zijn bijdrage. “Dat vraagt een fundamentele aanpassing van het huidige voedingssysteem. Dit kan niet door een enkel bedrijf worden bereikt, maar vraagt intensieve samenwerking. De keuze voor Wageningen was dan ook een logische. Als actief onderdeel van het Wageningen Foods-ecosystem hebben we toegang tot internationaal talent en kunnen we nieuwe manieren van samenwerken ontwikkelen met de WUR, met kenniscentra, met andere bedrijven, met overheden, ngo’s en met startups. Zo kunnen we ervoor zorgen dat duurzame voedingsmiddelen de norm worden en dat duurzame en voedzame voeding toegankelijk wordt voor iedereen.”

Kennishart
Burgemeester Van Rumund van Wageningen kijkt uit naar de komst van Unilever op de Wageningse Campus. “Het Foods Innovation Centre sluit naadloos aan bij de ambitie van Wageningen om binnen de regio FoodValley het kennishart van Nederland te vormen op het gebied van agrofood en life sciences. Kennis- en innovatienetwerken, die hier toch al zeer effectief zijn krijgen een geweldige impuls. De komst van Unilever  bevestigt dat we internationaal opererende ondernemingen een aantrekkelijk vestigingsklimaat weten te bieden.”

Gouden driehoek
Aalt Dijkhuizen benadrukt dat Unilever zich met zijn R&D-centrum “in het hart van onze gouden driehoek vestigt”. “Dit maakt ons met elkaar nog sterker om gezond en veilig voedsel te produceren voor 9 miljard mensen in een veerkrachtige wereld.”

Grote uitdaging
Enthousiast over de vestiging van Unilever op de campus is ook Louise Fresco. “Bij Wageningen University & Research investeren wij onze kennis in de ontwikkeling van een duurzame en inclusieve voedingsindustrie. Dit om een ecosysteem te creëren dat wordt gedreven door innovatie. Hierbij werken verschillende partners samen aan de verbetering van de wereldwijde voedselketen en trachten zij een oplossing te vinden voor de grote uitdaging om de wereldbevolking op een verantwoordelijke, gezonde en duurzame manier van voedsel te voorzien. ‘Science for Impact’ en ‘Partnerships for Impact’ vormen de centrale thema’s binnen de WUR. We zijn trots op de innovaties die we ontwikkelen en op de samenwerkingsverbanden die we tot stand hebben gebracht, zoals deze samenwerking met het Unilever Foods Innovation Centre.”

Koppositie
Volgens Maarten Camps, secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, heeft Nederland één van de meest innovatieve en productieve agrifoodsectoren ter wereld. “Mede dankzij de regio Wageningen lopen we voorop in hightech toepassingen als voedselrobots, slimme kassen en big data. De keuze van Unilever om haar wereldwijde Foods Innovation Centre in Wageningen te vestigen, draagt verder bij aan die koppositie. Samen met onderzoekers, studenten, startups en consumenten wordt in het centrum straks gewerkt aan nieuwe innovaties in de voedingsmiddelenindustrie. Belangrijk, want die samenwerking draagt zowel bij aan een gezonde en duurzame voedselvoorziening als aan onze economie. Ik wil de Netherlands Foreign Investment Agency en haar regionale partners bedanken voor hun inspanningen om dit belangrijke centrum naar Wageningen te halen.”

Bekijk het filmpje van de start van de bouw.

Bron: Levensmiddelenkrant