19 Augustus 2017
Home > Nieuws > Handel > Branche > 'Afschaffen statiegeld gebaseerd op foute cijfers'

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

'Afschaffen statiegeld gebaseerd op foute cijfers'

APELDOORN - De basis waarop is besloten om het statiegeld op grote plastic flessen onder voorwaarden met ingang van 1 januari 2015 vrij te geven, is onjuist.

Dit blijkt uit een rapport van het onderzoeks- en adviesbureau CE Delft, dat woensdag is verschenen. Volgens het rapport liggen de kosten van het statiegeldsysteem een factor twee lager dan werd voorgespiegeld tijdens de besluitvormingsfase van de Tweede Kamer en de Nederlandse gemeenten in 2012. Voormalig staatssecretaris van milieu Joop Atsma stelde destijds dat het statiegeldsysteem voor PET-flessen ‘peperduur’ zou zijn en dit was voor hem reden genoeg om in te zetten op afschaffing van het systeem per 1 januari 2015. Zijn uitspraak baseerde hij op het in 2012 opgestelde Wageningen UR (WUR) rapport, waarin de kosten van het statiegeldsysteem werden berekend op gemiddeld 5,9 eurocent per fles. De vandaag uitgebrachte review van CE Delft toont echter aan dat de kosten van het statiegeldsysteem voor PET-flessen uitkomen op 3,0 eurocent per fles.

Verschillen
De verschillen komen voort uit het feit dat in het WUR-rapport kostenposten zwaar zijn overschat en opbrengsten zijn onderschat. Zo zijn bijvoorbeeld de kosten van ruimtegebruik honderd procent te hoog ingeschat en de opbrengst van het PET-materiaal met zestig procent ernstig onderschat. “Diverse kosten zijn stelselmatig te hoog opgevoerd en nadrukkelijk is gesuggereerd dat statiegeld een achterhaald systeem zou zijn”, zegt operationeel directeur René Hissink van Tomra Systems, leverancier van de inname-automaten. “Het tegendeel is echter waar: milieutechnisch en financieel is het een goed systeem. Onze oosterburen hebben niet voor niks een aantal jaren geleden besloten om het statiegeld voor PET-flessen niet af te schaffen maar juist uit te breiden met ook kleine PET-flesjes en blikjes. Wij roepen politiek en bestuur dan ook op de ingeslagen weg naar afschaffing van statiegeld te verlaten.”

Bron: Levensmiddelenkrant