25 September 2018
Home > Nieuws > Handel > Branche > Vignet moet lampeninzameling bij detailhandel stimuleren

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

Duurzaamheid, energiezuinige verlichting, recycling

Vignet moet lampeninzameling bij detailhandel stimuleren

Vignet moet lampeninzameling bij detailhandel stimuleren

ZOETERMEER - Winkels die energiezuinige verlichting verkopen kunnen vanaf nu met een sticker bij de entree laten zien dat zij oude lampen aannemen voor recycling.

 

Hierdoor wordt het voor de consument duidelijker waar zij kapotte lampen kunnen inleveren. Stichting LightRec, in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van energiezuinige verlichting, hoopt dat dit initiatief de inzameling onder consumenten zal stimuleren.

Verplicht
Winkeliers die energiezuinige verlichting verkopen, zijn bij de wet verplicht om bij aankoop van een nieuwe lamp een oude lamp aan te nemen voor recycling. Helaas komen nog niet alle winkeliers deze wettelijke verplichting na, zo bleek eerder dit jaar uit onderzoek van de Consumentenbond in opdracht van LightRec: 20% van de winkeliers neemt een oude lamp niet aan van een consument die bij hem een nieuwe wil kopen.

Vignet
De uitvoeringsorganisatie van LightRec, Wecycle, heeft daarom een vignet ontwikkeld dat op de deur geplakt kan worden. Veel winkelketens hebben de sticker inmiddels toegestuurd gekregen. Jeroen Bartels, manager van LightRec, is blij met het initiatief. “Op deze manier wordt het voor de consument veel duidelijker dat zij hun oude lampen kunnen inleveren bij de winkel. Wij hopen daarnaast dat winkeliers hun verplichting hierdoor vaker nakomen.

Slecht
Daarnaast zijn er ook steeds meer winkels waar een oude lamp kan worden ingeleverd zonder dat een nieuwe wordt gekocht. LightRec en de Consumentenbond onderzoeken op dit moment opnieuw welke winkels oude spaarlampen aannemen voor recycling. LightRec is van plan ditmaal ook de namen van de slecht presterende ketens bekend te maken. De stichting hoopt dat meer winkeliers hierdoor hun verantwoordelijkheid zullen nemen. Naar verwachting worden de resultaten in het voorjaar van 2015 bekend gemaakt.

Samenwerking
LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 430 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

 

 

Bron: Levensmiddelenkrant & Out.of.Home Shops

Introducties & Acties

Nieuw: Dr. Oetker Verwen Brookies

Dr. Oetker Verwen Brookies combineert de kwaliteiten van twee klassiekers: het smeuïge van brownie...

Nieuw: Koopmans Appeltaart met 25% extra deeg

Naast de vertrouwde variant Koopmans Appeltaart introduceert Koopmans Appeltaart extra deeg. 

Nieuw: Koopmans Cake Gemak

Koopmans speelt in op de gemakstrend met het introduceren van Koopmans Cake Gemak.