25 Mei 2018
Home > Nieuws > Handel > Formules > Colruyt opent OKay-winkels zonder verwarmingsketel

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

Colruyt opent OKay-winkels zonder verwarmingsketel

STAVELOT– Colruyt verduuzraamt winkelketen OKay. Op 13 september opent Colruyt Group de eerste OKay-winkel die geen aardgas of stookolie gebruikt. De winkel heeft dus geen verwarmingsketel.

OKay Stavelot recupereert de restwarmte van zijn koelinstallatie om de winkelruimte te verwarmen. De elektriciteit komt van Eoly, de duurzame-energieproducent van Colruyt Group. De winkel in Stavelot stoot zo 99 procent minder COuit voor de verwarming dan een traditionele winkel met verwarmingsketel.

Test
Colruyt Group test deze warmterecuperatie uit in twee gloednieuwe OKay-buurtsupermarkten: de vestiging in Stavelot die nu woensdag opent en een tweede winkel in Viroinval die later dit jaar de deuren opent. Beide gebouwen zijn extra goed geïsoleerd, wat toelaat om de winkel volledig te verwarmen met de restwarmte van de koelinstallatie. Ze zijn uitgerust met een propaankoeling. Propaan, een natuurlijk koelmiddel, is veel milieuvriendelijker dan chemische koelgassen.

Winter
Colruyt Group test de warmterecuperatie eerst een jaar lang, om zeker te zijn dat het systeem ook in de winter volstaat. Als de test succesvol is, wil de groep nog meer winkels met warmterecuperatie verwarmen. Als er in de winter op sommige dagen toch nog bijverwarmd wordt, gebeurt dat met duurzame elektriciteit.

2020-doelstelling
Colruyt Group kondigde eerder dit jaar al aan dat het tegen 2029 enkel nog lage-energiewinkels wil, goed geïsoleerde gebouwen met een kleine energievraag. Met de fossiele-brandstofvrije winkels gaat de groep nog een stap verder. Dit past volledig in de doelstelling die de retailer zichzelf stelde: tegen 2020 een CO2-reductie van 20 procent realiseren tegenover 2008.

 

Bron: Levensmiddelenkrant

Introducties & Acties

Nieuw recept Original Capri-Sun

Original Capri-Sun bevat vanaf week 14 een combinatie van suiker, stevia - een zoetstof van...

Nieuw! Almhof Roomyoghurt Wereld Editie Hawaï Kokos

Een wiegende hangmat tussen de palmbomen, een stralende zon en het geluid van kabbelende golven aan...

Nieuw! Almhof Hoekje Wereld Editie New York

Na de zeer succesvolle introductie van Hoekje Venetië komt Almhof met een nieuwe Wereld Editie!