21 Mei 2018
Home > Nieuws > Handel > Formules > Lidl bouwt duurzaamste dc van Nederland

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

Beelden van het dc in aanbouw.

Lidl bouwt duurzaamste dc van Nederland

Waddinxveen – Lidl bouwt in Waddinxveen aan haar zesde distributiecentrum in Nederland, tegelijkertijd ook het meest duurzame van het land. Het ontwerp heeft de hoogst haalbare certificering voor duurzame bouw.

Het distributiecentrum in aanbouw is 52.000 m2 groot en biedt plaats voor 30.000 pallets opslag. Ongeveer 80 tot 100 Lidl filialen in de Randstad zullen in de toekomst vanuit Waddinxveen bevoorraad worden. De bouw kost 70 miljoen euro en moet in november afgerond zijn, het dc zal dan begin 2017 volledig operationeel zijn.

Vordering
Lidl gaf op 20 juli een exclusief voorproefje van hoe het dc gaat worden en liet de vorderingen van de bouwwerkzaamheden zien. Mark Boots, projectleider bouw Lidl Nederland en Arnold Baas, teamleider energie bij Lidl Nederland, zijn nauw betrokken bij de bouw en gaven een rondleiding door het pand in aanbouw. In het plan zijn de meest energiezuinige en duurzame opties toegepast zoals ruim 4000 zonnepanelen op het dak voor energieopwekking, ledverlichting die aan en uit gaat op beweging, hergebruik van restwarmte en oplaadpunten voor elektrische auto’s en scooters voor het personeel.

Heerenveen
Lidl had al het meest duurzame distributiecentrum van Nederland, het vijfde dc van Lidl uit 2013 in Heerenveen, maar in de bouw en het ontwerp in Waddinxveen gaat de formule weer een stapje verder in duurzaamheid. Het gebouw is ontworpen om het klimaat en de omgeving zo veel mogelijk te ontlasten. Het ontwerp heeft de hoogst haalbare BREEAM certificering van de Dutch Green Bulding Council voor duurzame bouw, de 5-sterren Outstanding-certificering. Het gebouw in Heerenveen kreeg de 4-sterrencertificering Excellent.

Koeling
Dat het dc nog duurzamer wordt dan in Heerenveen zit hem volgens Boots vooral in de koeling en verwarming van het pand. Dat gaat nog een stap verder met onder meer twee tanks in de grond voor warmte en koude opslag voor het koelen en verwarmen van niet alleen de opslagruimtes, maar het hele gebouw, inclusief kantoren. Door het pand lopen onder de grond honderden kilometers vloerverwarming. Het koelingsniveau van producten loopt geleidelijk op in drie gekoppelde ruimtes, van 14 graden voor agf, naar 2 graden voor zuivel en -24 graden voor diepvries. ’s Nachts gaat de temperatuur naar -28 om extra te vriezen.

Energiebewust
Arnold Baas is heel tevreden over de bouw tot nu toe en denkt dat de certificering van het ontwerp ook wordt toegekend als het gebouw af is, omdat aan alle voorwaarden wordt voldaan. “In Nederland is duurzaam bouwen de norm en wat we hier in de dc’s testen wordt bij succes internationaal overgenomen. We zijn als Nederland een stabiel Lidl-land, en daardoor kunnen we ook veel testen”, vertelt Baas. Hij is betrokken bij alle duurzame en energiezuinige zaken waar Lidl vol op inzet. Alle medewerkers krijgen scholing om zo energiebewust mogelijk in hun functie te werken. En er is bijvoorbeeld verlichting in alle winkels die automatisch van een derde van de capaciteit, oftewel ‘vulverlichting’ naar complete capaciteit, oftewel ‘klantverlichting’ omschakelt net voor de winkel opent en er zijn snellaadpalen voor elektrische auto’s die nu bij vier filialen staan: “Daar krijgen we hele positieve reacties op van klanten en ze worden al goed gebruikt. Eind dit jaar hopen we ze bij tien winkels te hebben,” vertelt Baas.

Bron: Levensmiddelenkrant

Introducties & Acties

Nieuw! Almhof Hoekje Wereld Editie New York

Na de zeer succesvolle introductie van Hoekje Venetië komt Almhof met een nieuwe Wereld Editie!

Nieuw! Almhof Roomyoghurt Wereld Editie Hawaï Kokos

Een wiegende hangmat tussen de palmbomen, een stralende zon en het geluid van kabbelende golven aan...

Nieuw recept Original Capri-Sun

Original Capri-Sun bevat vanaf week 14 een combinatie van suiker, stevia - een zoetstof van...