19 Augustus 2017
Home > Nieuws > Handel > Hoogleraren kraken berekening statiegelddebat

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

Hoogleraren kraken berekening statiegelddebat

AMSTERDAM - Er zijn nu ijzersterke financiële argumenten voor handhaving van het huidige statiegeldsysteem.

Dat stelt emeritus hoogleraar milieuwetenschappen Lucas Reijnders in reactie op het CE-rapport aangaande het statiegeldsysteem op PET-flessen. “Het CE rapport laat overtuigend zien dat de kosten van een statiegeldsysteem voor PET-flessen van een halve liter of meer hooguit de helft zijn van wat de Tweede Kamer tot nu toe heeft aangenomen”, meent Reijnders. “Daarbij komen nog de financiële baten van minder vervuiling en een grotere zekerheid bij de toekomstige grondstoffenvoorziening.”

Analyse
Volgens hoogleraar energie en grondstoffen Ernst Worrell, zien Europa en Nederland in toenemende mate het milieu- en economisch belang van de circulaire economie. “Het CE-rapport laat zien dat milieu en economie elkaar niet bijten en dat zorgvuldige analyse noodzakelijk is om gefundeerde beleidskeuzes te kunnen maken. Het zou vreemd zijn om een economisch en maatschappelijk goed functionerend (statiegeld)systeem dat kringlopen sluit, te vervangen door een systeem dat die sluiting niet kan garanderen. Ik hoop dat dit rapport in de besluitvorming ter harte wordt genomen.”

Aanpak
De door het CE-rapport berekende kosten van het statiegeldsysteem komen veel lager uit dan de kosten die destijds aan de Tweede Kamer zijn voorgespiegeld. In een reactie vindt Recycling Netwerk daarom dat dit moet leiden tot een andere aanpak van het milieubeleid voor verpakkingen. Voorzitter Robbert van Duin: “Keer op keer is gebleken dat de recyclingpercentages die worden gerapporteerd door bedrijven en hun uitvoeringsorganisaties niet helemaal of helemaal niet deugen. Kritische geluiden vanuit milieuorganisaties en overheidsdiensten zoals de milieu-inspectie werden weggewuifd. Nu blijkt ook bedrog bij een op zich simpele kostenberekening van een statiegeldsysteem. Dat laat geen ruimte voor een andere conclusie over de aanpak van het milieubeleid voor verpakkingen. Na bijna twintig jaar gerommel moet de grote invloed van belanghebbende bedrijven sterk worden beperkt.”

Lees ook: 'Afschaffen statiegeld gebaseerd op foute cijfers'

Bron: Levensmiddelenkrant