22 Juli 2018
Home > Nieuws > Handel > Trostomaat meest geteeld onder glas

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

Trostomaat meest geteeld onder glas

DEN HAAG - De trostomaat is de meest geteelde groente in de Nederlandse glastuinbouw.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers en de landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De trostomaat houdt andere tomatensoorten en paprika's en komkommers op gepaste afstand in het lijstje van het statistiekbureau.De groenteteelt onder glas in Nederland is volgens het CBS goed voor een oppervlakte van circa 4400 hectare. Circa een vijfde van daarvan wordt gebruikt voor de teelt van trostomaten. De rode paprika en de komkommer volgen met respectievelijk 714 en 570 hectare glas.

Stijging 12 procent
De glastuinbouw produceerde vorig jaar circa 75 procent van alle groenten in Nederland, terwijl de kassen in totaal goed waren voor 5 procent van het totale teeltoppervlakte. In totaal werd in 2016 circa 1,7 miljard kilo groenten geoogst. Ten opzichte van tien jaar eerder was er volgens het CBS sprake van een stijging met 12 procent. In Nederland telen circa 1250 bedrijven groenten onder glas. Dat betekent dat circa een op de drie glastuinbouwbedrijven groente verbouwt. In de overige kassen worden voornamelijk bloemen, planten, boomkwekersproducten en fruit gekweekt. Het CBS schaart aardbeien overigens onder groenteglastuinbouw. Met 240 bedrijven telde de teelt van aardbeien de meeste ondernemingen.

Westland op een
In de gemeente Westland wordt het grootste areaal cultuurgrond gebruikt voor de teelt van groenten onder glas, namelijk 37 procent. Daarna volgen Lansingerland (21 procent) en Hendrik-Ido-Ambacht (16 procent).

Bron: ANP

Introducties & Acties

Calvé komt met drie nieuwe smaken

Unilever heeft nog niet heel lang geleden de Calvé Extra Crunchy-variant toegevoegd aan het...

DubbelFrisss Bruisend Bronwater

DubbelFrisss komt met een geheel nieuwe propositie, namelijk: Bruisend Bronwater met 10% Fruitsap...

Nieuw! Alpro Kers en Alpro Mango met meer fruit

Ontdek de nieuwe Alpro plantaardige variaties op yoghurt met meer fruit in de smaken Kers en Mango...