25 Mei 2018
Home > Nieuws > Handel > Branche > Tomra roept op tot tekenen pro-statiegeldpetitie

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

Tomra roept op tot tekenen pro-statiegeldpetitie

AMSTERDAM - In Nederland is de discussie over het opheffen van statiegeld op de PET-flessen nog steeds gaande.Tomra, wereldwijd marktleider op het gebied van inname-apparatuur van statiegeldflessen, roept branchegenoten nu op om een petitie te tekenen voor steun aan statiegeld 'om 'de toekomstige regering een steuntje in de rug te geven'.

"Zal de val van de regering in Nederland eenzelfde kantelpunt betekenen in de discussie rondom het statiegeld op de PET-flessen? Geef onze toekomstige regering een steuntje in rug door uw steun uit te spreken voor het statiegeldsysteem. Teken de petitie voor behoud en uitbreiding op www.echteheld.nl.", zo luidt de boodschap van Tomra. De huidige (demissionaire) regering ging akkoord met de afschaffing, maar onderhandelingspartner VNG weigert de overeenkomst die nu voor ligt te ondertekenen.

Vergelijkbare situatie
Volgens Tomra bevond twee jaar geleden de Canadese provincie Quebec zich in een zeer vergelijkbare situatie. Onder druk van ‘het bedrijfsleven’ wilde de milieuminister van Quebec het daar aanwezige statiegeldsysteem afschaffen en vervangen door een systeem dat vergelijkbaar is met de Nederlandse inzameling via Plastic Heroes. "Voordat de plannen werden doorgezet veranderde de Canadese regering en werd de minister ervan overtuigd dat juist het omgekeerde diende te gebeuren: het statiegeldsysteem moest niet worden afgeschaft maar juist verder aangescherpt. Enkele maanden geleden kondigde de minister een vijfjarenplan aan, waarin modernisering en eventuele uitbreiding van het huidige statiegeldsysteem in Quebec wordt omschreven."

Onmisbare rol
In Canada roemde de supermarktketens voor hun onmisbare rol en stelde voor dat de modernisatie extra inkomsten zou genereren om hen te ondersteunen, aldus Tomra. "De hoogwaardige recycling van drankverpakkingen dringt het gebruik van schaarse grondstoffen/energie terug en voorkomt de uitstoot van CO2-gassen. Daarnaast daalt de hoeveelheid zwerfafval in de provincie en de kosten voor het opruimen ervan. Het versterken van het statiegeldsysteem in Quebec verbetert zodoende de economische situatie en draagt bij aan een schoner milieu."

Bron: 

Introducties & Acties

Nieuw! Almhof Hoekje Wereld Editie New York

Na de zeer succesvolle introductie van Hoekje Venetië komt Almhof met een nieuwe Wereld Editie!

Nieuw! Almhof Roomyoghurt Wereld Editie Hawaï Kokos

Een wiegende hangmat tussen de palmbomen, een stralende zon en het geluid van kabbelende golven aan...

Nieuw recept Original Capri-Sun

Original Capri-Sun bevat vanaf week 14 een combinatie van suiker, stevia - een zoetstof van...