25 Mei 2018
Home > Nieuws > Algemeen > Atsma en Inspectiedienst oneens over statiegeld

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

Atsma en Inspectiedienst oneens over statiegeld

DEN HAAG – Staatssecretaris Joop Atsma baseert zich op onbetrouwbare informatie in de discussie over het afschaffen van statiegeld. Dat stelt Atsma’s eigen inspectiedienst. De staatssecretaris vindt de cijfers wél betrouwbaar.

Dat schrijft dagblad Trouw. De onenigheid spitst zich toe op de informatie uit een rapport van Nedvang, een organsatie van verpakkingsfabrikanten. De Inspectiedienst Leefomgeving en Transport is van mening dat de cijfers uit het Nedvang-rapport over de hoeveelheid gerecycled plastic en glas niet te controleren en daarom onbetrouwbaar zijn. De cijfers geven aan dat de gestelde doelen voor recycling wél gehaald worden. Volgens de inspectiedienst is dat dus niet te controleren. Atsma vindt de cijfers echter wel betrouwbaar.

Onlangs is door de landelijke politiek besloten dat supermarkten en frisdrankfabrikanten zelf mogen bepalen of ze een statiegeldsysteem blijven hanteren vanaf 1 januari 2014. Dinsdag vindt echter in de Tweede Kamer opnieuw een discussie plaats.

Gemeenten
De inspectiedienst is niet de enige die vindt dat Atsma onjuiste informatie hanteert. Ook fabrikant van emballageautomaten Tomra vindt dat. Daarnaast maakte de Vereniging van Nederlandse Gemeenten maandag bekend dat het besluit over de afschaffing van het statiegeld te vroeg komt. Uit een inventarisatie zou blijken dat 52 procent van de gemeenten uitstel van het besluit wil tot 1 januari 2015. Een groot deel van de andere gemeenten wil dat het statiegeldsysteem helemaal niet wordt afgeschaft. Zij vrezen een toename van zwerfafval.

Bron: Trouw/De Stentor

Introducties & Acties

Nieuw recept Original Capri-Sun

Original Capri-Sun bevat vanaf week 14 een combinatie van suiker, stevia - een zoetstof van...

Nieuw! Almhof Roomyoghurt Wereld Editie Hawaï Kokos

Een wiegende hangmat tussen de palmbomen, een stralende zon en het geluid van kabbelende golven aan...

Nieuw! Almhof Hoekje Wereld Editie New York

Na de zeer succesvolle introductie van Hoekje Venetië komt Almhof met een nieuwe Wereld Editie!