22 Juli 2018
Home > Nieuws > Algemeen > Afschaffen statiegeld leidt tot plasticberg

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

Afschaffen statiegeld leidt tot plasticberg

NIEUWVEEN – Het afschaffen van het statiegeld op pet-flessen leidt tot een extra volume aan plastic van 2,3 miljoen m3. De oranje containers bij de supermarkten kunnen deze afvalstroom niet aan.

Dat zegt het Recycling Netwerk, een samenwerkingsverband van verschillende milieu-organisaties, in een persbericht waarmee het de discussie rond statiegeld van nieuwe feiten wil voorzien. Robbert van Duin, voorzitter van Recycling Netwerk, vindt dat Atsma zich eens achter de oren moet krabben: “Het is al raar dat een staatssecretaris van milieu een inzamelsysteem wil afschaffen dat de meeste milieuwinst oplevert. Het is bizar als hij dat wil blijven doen nu blijkt dat statiegeld ook uit kostenoogpunt het best is en afschaffing de gemeentes financieel schade berokkent.”

Proeven
Eerder deze maand constateerde Stichting Ons Statiegeld in Leeuwarden dat hun container van 13 kubieke meter wel erg snel vol raakte bij de inzamelactie (zie foto) die ruim achtduizend flesjes opbracht. Latere proeven wezen vervolgens uit dat ook grote plastic flessen zeer veel ruimte innemen in een afvalcontainer. Vastgesteld werd dat je met zo’n oranje container van ruim 3 kuub nog geen duizend van die flessen kan inzamelen. Wanneer het statiegeldsysteem wordt afgeschaft, moeten er jaarlijks 650 miljoen plastic flessen als afval worden ingezameld. Het Recycling Netwerk veracht daarom dat de oranje containers snel vol zullen raken.

Lucht
Wanneer statiegeld op grote plastic flessen wordt afgeschaft, kan er een extra afvalvolume ontstaan van 2,3 miljoen m3 per jaar. Ter vergelijking: de huidige hoeveelheid restafval bedraagt 25 miljoen m3 en alleen al de inzameling kost zo’n 400 miljoen euro. Zelfs al wordt de helft van de plastic flessen met de gescheiden plasticinzameling opgehaald, het restafval zal de rest van de flessen te verduren krijgen. Daar komt bij dat ook de kosten voor de inzameling van een ton plastic verpakkingsafval fors zullen stijgen doordat er met die plastic flessen nog meer lucht zal worden ingezameld. Recycling Netwerk, de afvalkoepel van milieu-organisaties, berekende dat de inzamelkosten per ton hierdoor met 20 procent zullen stijgen.

Peperduur
De supermarktketens Aldi en Lidl willen geen afschaffing van statiegeld en waarschuwden voor de voor hen negatieve bedrijfseconomische consequenties. Desondanks beweerde staatssecretaris Atsma dat het statiegeldsysteem ‘peperduur’ is en dat de inzameling van grote plastic flessen met een statiegeldsysteem 6 cent per fles kost, terwijl dit slechts 1 à 1,5 cent zou zijn voor gescheiden inzameling samen met het plastic verpakkingsafval. Deze voorstelling van zaken is echter “niet correct en misleidend”, zo schreef het bedrijf Tomra Systems donderdag aan Atsma. Het bedrijf deed daarbij het nadrukkelijke verzoek het geschetste beeld zo spoedig mogelijk te corrigeren om verdere bedrijfsschade te voorkomen.

Tomra
Tomra, wereldwijd marktleider op het gebied van inname-apparatuur van statiegeldflessen, rekent voor dat de kosten van inzameling met statiegeld geen 6 cent, maar 4 cent zijn. Bovendien berekent Tomra dat inzameling met Plastic Heroes ook al gauw 4 cent per fles kost. En uiteraard moet niet alleen worden gekeken naar de kosten, maar ook naar de opbrengsten, die in het geval van statiegeld 2 cent per fles hoger uitkomen.

Bron: Recycling Netwerk

Introducties & Acties

Nieuw! Alpro Kers en Alpro Mango met meer fruit

Ontdek de nieuwe Alpro plantaardige variaties op yoghurt met meer fruit in de smaken Kers en Mango...

DubbelFrisss Bruisend Bronwater

DubbelFrisss komt met een geheel nieuwe propositie, namelijk: Bruisend Bronwater met 10% Fruitsap...

Appelsientje: Vers geperst sap!

Naast de vertrouwde houdbare sappen introduceert Appelsientje 100% puur vers geperst sap in het...