25 Mei 2018
Home > Nieuws > Handel > Fabrikanten zelf kiezen voor afschaffen statiegeld

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

Fabrikanten zelf kiezen voor afschaffen statiegeld

DEN HAAG - Levensmiddelenfabrikanten mogen zelf bepalen of zij doorgaan met het vragen van statiegeld voor hun pet-flesverpakkingen. Vanaf 1 januari 2014 kunnen zij ervoor kiezen het inzamelsysteem af te schaffen.

Dat blijkt uit een akkoord tussen minister Joop Atsma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en verpakkingsbedrijven. Met het akkoord geven Atsma, het verpakkend bedrijfsleven en de VNG duidelijk de voorkeur aan het Plastic Heroes-inzamelconcept en niet aan het bestaande statiegeldsysteem. Atsma schrijft aan de Tweede Kamer dat de pet-flessen waar statiegeld op zit een relatief kleine stroom is. “Deze stroom wordt nu parallel aan het overige kunststof verpakkingsafval ingezameld, wat inefficiënt is en relatief duur. Inzameling van de PET-fles via het statiegeldsysteem kost 6 cent per fles, terwijl inzameling via het Plastic Heroes systeem 1 tot 1,5 cent per fles kost.”

Vrijheid

Levensmiddelenfabrikanten staat het vanaf 2014 vrij om statiegeld af te schaffen en op een andere wijze de pet-flessen in te zamelen. Wel heeft Atsma hier de voorwaarde aan gesteld dat fabrikanten een jaarlijks toenemende hoeveelheid pet-materiaal hergebruiken en zuiniger worden met grondstoffen. Met het akkoord kunnen gemeenten zelf kiezen of zij voor- of nascheiding van kunststof verpakkingsmateriaal. Volgens Atsma zijn gemeenten en bedrijven vrij in de keuze van hun middelen, maar wel verplicht tot het halen van de gestelde doelen, zegt hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Hergebruik

Het akkoord geldt tot 2022 en verplicht verpakkende bedrijven ook om zelf te zorgen voor een financieringsstelsel waarmee het hergebruik georganiseerd wordt. Gemeenten krijgen hun kosten voor inzameling van huishoudelijk verpakkingsafval volledig vergoed en ontvangen daarnaast jaarlijks 20 miljoen euro voor de extra aanpak van zwerfafval. Het jaarlijks hergebruik van kunststof verpakkingsmateriaal moet stijgen van 42 procent nu naar 52 procent in 2017. Atsma schrijft dat hij niet meer zwerfafval verwacht. “Mocht dit onverhoopt toch zo zijn dan ontvangen de gemeenten daar een vergoeding voor. Bovendien worden de gemeenten vergoed voor de extra inzamelkosten die ze moeten maken als het statiegeld wordt afgeschaft.”

Bron: 

Introducties & Acties

Nieuw! Almhof Roomyoghurt Wereld Editie Hawaï Kokos

Een wiegende hangmat tussen de palmbomen, een stralende zon en het geluid van kabbelende golven aan...

Nieuw! Almhof Hoekje Wereld Editie New York

Na de zeer succesvolle introductie van Hoekje Venetië komt Almhof met een nieuwe Wereld Editie!

Nieuw recept Original Capri-Sun

Original Capri-Sun bevat vanaf week 14 een combinatie van suiker, stevia - een zoetstof van...