25 Mei 2018
Home > Nieuws > Handel > Branche > Initiatief tegen afschaffing statiegeld

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

Initiatief tegen afschaffing statiegeld

NIEUWVEEN - De strijd rond afschaffing van statiegeld op grote pet-flessen is weer opgelaaid. De kersverse Stichting Ons Statiegeld (SOS) is vandaag een campagne begonnen om te komen tot een statiegeldverplichting voor alle plastic drankflessen: 'een echte held kiest statiegeld'.

Aanleiding om dit nu te doen is de uitspraak van staatssecretaris Joop Atsma van Milieu dat afschaffing van statiegeld een ‘beloning voor het verpakkende bedrijfsleven’ is, wanneer kunststofinzameling door Plastic Heroes voor voldoende recycling zorgt. Hij deed dit tijdens de opening van een sorteerfabriek voor plastic verpakkingsafval in Rotterdam begin deze week.
Volgens voorzitter van SOS, Robbert van Duin, levert statiegeld op plastic flessen de meeste winst voor het milieu tegen de laagste kosten. “Met de kleine plastic flesjes erbij brengt het statiegeldsysteem nog meer op. En bovendien worden we dan verlost van een belangrijk deel van het straatvuil en zwerfafval in de natuur.” De stichting heeft een website gelanceerd – www.echteheld.nl - die ingaat op standpunten, argumenten en de stand van zaken rondom statiegeld. Ook wordt een beeld gegeven van het verloop van de al twintig jaar durende discussie tussen voorstanders van statiegeld (‘milieubeweging, gemeenten, afvalbedrijven en wetenschappers’) en tegenstanders (‘supermarktketens en verpakkend bedrijfsleven’). Voorstanders van statiegeld wordt opgeroepen een petitie op de website te tekenen.
SOS geeft aan dat uit onderzoek van TNS-NIPO eerder dit jaar al gebleken is dat er veel steun bestaat voor het idee van statiegeld op kleine plastic flesjes. Meer dan 70 procent van de Nederlanders is voorstander, slechts een op de tien is tegen. En op het laatste congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten stemde 94 procent van de gemeenten voor een oproep om statiegeld op kleine flesjes in te voeren.

Supermarktsector
Staatssecretaris Atsma benadrukte in zijn toespraak bij de opening van de sorteerfabriek hoe goed het gaat met het gescheiden inzamelen van verpakkingsafval. "We mogen de Nederlandse burger echt een compliment geven. In 2010 is tien keer zoveel kunststof verpakkingsafval uit huishoudens opgehaald als in 2008. We zijn goed op weg, maar het kan nog beter.” De supermarktsector houdt vast aan de afspraak dat wanneer de behaalde resultaten van plastic recycling goed zijn, er wordt bezien of het nog langer noodzakelijk is de grote pet-fles separaat van het overige kunststof in te zamelen. Deze afspraak werd al in 2009 gedaan tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer over de inzameling van kunststof afval.

Foto: Staatssecretaris Joop Atsma (midden) opent de nieuwe sorteerfabriek voor kunststof verpakkingsafval in Rotterdam.

Bron: 

Introducties & Acties

Nieuw! Almhof Hoekje Wereld Editie New York

Na de zeer succesvolle introductie van Hoekje Venetië komt Almhof met een nieuwe Wereld Editie!

Nieuw! Almhof Roomyoghurt Wereld Editie Hawaï Kokos

Een wiegende hangmat tussen de palmbomen, een stralende zon en het geluid van kabbelende golven aan...

Nieuw recept Original Capri-Sun

Original Capri-Sun bevat vanaf week 14 een combinatie van suiker, stevia - een zoetstof van...