18 Oktober 2018
Home > Nieuws > Handel > Branche > Handel roept politiek op om ketenverduurzaming

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

Handel roept politiek op om ketenverduurzaming

ZAANDAM - Dick Boer, ceo van Ahold, en Peter ter Kulve ceo van Unilever Benelux hebben dinsdag in samenwerking met het Wereldnatuurfonds en het Initiatief Duurzame Handel, het Actieplan Duurzame Handel 2011-2015 gepresenteerd. Daarin roepen de partijen de Nederlandse politiek op te investeren in duurzame handel.

In totaal 54 bedrijven zetten onder regie van het Initiatief Duurzame Handel per sector programma's op waarin coalities van bedrijven, vakbonden en milieu en otnwikkelingsorganisaties samenwerken en investeren. Het verduurzamen van de handel wordt gezien als essentieel voor de concurrentiepositie van Nederland. Door de sterke expansie van wereldbevolking en de daarmee groeiende vraag naar grondstoffen heeft het veiligstellen van grondstoffentoevoer belangrijke prioriteit. Bovendien voldoet het actieplan aan de groeiende vraag naar duurzame producten.
Aan de overheid wordt gevraagd partijen bijeen te brengen, kennisoverdracht te stimuleren, kabinetsbeleid te bundelen, diplomatieke netwerken in te zetten en mee te investeren in publiek-private samenwerking. De participerende bedrijven zien het als een nieuwe vorm van ontwikkelingssamenwerking. Joost Oorthuizen van het Initiatief Duurzame Handel: "Het is een prachtkans voor het nieuwe kabinet, omdat het plan de economische groei bevordert en tegelijkertijd zorgt voor het verduurzamen van de grondstoffen."

De 54 multinationals zijn gezamenlijk goed voor een jaaromzet van 37 miljard euro en creëren een directe werkgelegenheid van 61.000 fte. Daarmee leveren de bedrijven een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie leveren. Naast Unilever en Ahold zijn diverse foodgerelateerde bedrijven betrokken zoals Agrifirm, Cargill, Drie Mollen, Dutch Flower Group, Euroma, Flora Holland, FrieslandCampina, Heijploeg, Intersnack Group, Intertaste, Marks & Spencer, Metro Cash Carry, Nutreco, Queens Products, SaraLee, C1000, Simon Levelt, Versteegen en Vion. Superunie is nog niet aangesloten bij het initiatief, maar het Joost Oorthuizen van het Initiatief Duurzame Handel stelt dat superunie wel bezig is met de verduurzaming binnen de keten en verwacht aansluiting bij het actieplan.

Bron: