18 Oktober 2018
Home > Nieuws > Assortiment > CBL kritisch over actieplan glastuinbouw

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

CBL kritisch over actieplan glastuinbouw

LEIDSCHENDAM - Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel, is kritisch over het actieplan voor de Nederlandse glastuinbouw dat LTO Noord Glaskracht heeft gelanceerd. “Weinig concreet”, stelt CBL-directeur Mark Jansen.

Met het actieplan wil LTO Noord Glaskracht de situatie van de glastuinbouw verbeteren. De organisatie pleit onder andere voor extra aandacht voor de afzetstructuur, de financiering, het imago, ontwikkelingsruimte en ondersteuning van duurzame productie. Directeur Mark Jansen van het CBL vindt het actieplan weinig concreet. "De sector wil de consument centraler stellen, maar dat kan niet anders", meent Jansen. "De consument bepaalt de markt." Ook de discussie over de reële margeverdeling vindt de CBL-directeur onterecht. "De glastuinbouw behoort uit te gaan van haar eigen kracht. In een markt van overproductie is een lage marge een reële marge".

Nuance
Het platform voor handelsbedrijven in groenten en fruit, Frugi Venta en het Productschap Tuinbouw reageren positiever op het plan. Directeur Willem Baljeu van Frugi Venta vindt het een goede zaak dat LTO Noord Glaskracht de aandacht vestigt op de marktsituatie. Naar zijn mening is er geen tegenstelling in de belangen van de handel en de producenten. “Er moet meer worden samengewerkt met de retail. De sector moet genuanceerder naar de markt kijken en marktgerichter gaan werken.”

Ook het Productschap Tuinbouw is positief over het actieplan. “Het is een goede zaak dat er een gerichte actie komt voor de crisissituatie, waarbij de oplossing in de gehele keten wordt gezocht.”

Bron: Agrarisch Dagblad