25 September 2018
Home > Nieuws > Algemeen > Foodwatch: ‘NVWA doet geen onderzoek naar minerale oliën’

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

Foodwatch: ‘NVWA doet geen onderzoek naar minerale oliën’

AMSTERDAM- De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft afgelopen tien jaar volgens foodwatch geen enkele test uitgevoerd of laten uitvoeren naar de besmetting van voedsel met de gevaarlijke minerale oliën MOAH en MOSH. 

De voedselwaakhond is tot deze conclusie gekomen nadat de NVWA geen onderzoeksresultaten op het gebied van minerale oliën in producten kon verstrekken. Foodwatch vindt daarom dat de warenautoriteit volstrekt nalatig is in haar wettelijke taakstelling om risicobeoordelingen uit te voeren op het gebied van voeding en voedsel.

Kankerverwekkend
Volgens foodwatch is onderzoek erg belangrijk, omdat mengsels van MOAH’s kankerverwekkend en mutageen kunnen zijn. Ondanks dat zijn veel Nederlandse producten, zoals rijst, pata, corn flakes en hagelslag, vervuild met deze stoffen, blijkt uit een onderzoek dat de voedselwaakhond vorig jaar deed. In 2012 publiceerde de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) ook een rapport over de aanwezigheid van minerale oliën in ons voedsel.

Duitsland
De organisatie roept daarom minister Schippers van Volksgezondheid op om de NVWA opdracht te geven alsnog de verspreiding en risico’s van minerale oliën in ons voedsel te onderzoeken. Nederland zou volgens de waakhond een voorbeeld moeten nemen aan Duitsland, daar zijn al honderden testen uitgevoerd. 

Bron: Levensmiddelenkrant/Out.of.Home Shops

Introducties & Acties

Nieuw: Koopmans Appeltaart met 25% extra deeg

Naast de vertrouwde variant Koopmans Appeltaart introduceert Koopmans Appeltaart extra deeg. 

Nieuw: Koopmans Cake Gemak

Koopmans speelt in op de gemakstrend met het introduceren van Koopmans Cake Gemak.

Nieuw: Koopmans cakemixen

Koopmans introduceert dit najaar drie nieuwe, toegankelijke cakevarianten: een frisse citroencake,...