24 April 2018
Home > Nieuws > Handel > LTO tegen afspraken supermarkten en milieuclubs

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

LTO tegen afspraken supermarkten en milieuclubs

DEN HAAG – De afspraken die Jumbo maakte met Greenpeace en Albert Heijn met stichting Natuur en Mileu (SNM) over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen vallen niet in goede aarde bij LTO Nederland, omdat ze alleen gaan over Nederlandse producten.

Zowel Albert Heijn als Jumbo maakten vorige week afspraken met mileuclubs SNM en Greenpeace over bestrijdingsmiddelen om bijensterfte tegen te gaan. “Het akkoord doet niets aan de biodiversiteit in het buitenland. Kennelijk zijn buitenlandse bijen niet belangrijk,” zegt akkerbouwer Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid bij LTO Nederland in een reactie van LTO. Volgens Baecke zetten de afspraken Nederlandse telers op achterstand. “En dat is wrang, zeker in het licht van het feit dat juist op Nederlandse aardappelen, groenten en fruit niet of nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen worden aangetroffen. We zijn op dat punt zelfs internationaal koploper.”

Boterzacht
Bij Jumbo moeten in 2019 alle aardappelen, groenten en fruit uit Nederland voldoen aan het keurmerk Milieukeur en de helft van de Nederlandse sierproducten. Albert Heijn gaat 28 gewasbeschermingsmiddelen verbieden. Baecke: “Nederlandse telers die aan deze eisen voldoen, zullen hoge kosten maken. Garanties dat we ook een hogere prijs zullen ontvangen, geeft het akkoord echter niet. De afspraken daarover zijn boterzacht.”

Ongelijkheid
LTO Nederland was niet betrokken bij de onderhandelingen tussen supermarkten, maar heeft volgens Baecke wel altijd aangegeven dat er geen sprake mag zijn van ‘het meten met twee maten’. “En dat gaat nu wel gebeuren. Supermarkten maken goede sier met verduurzaming in Nederland, maar houden de handen vrij wat betreft import uit het buitenland. Hiermee worden consumenten voor de gek gehouden. Wij willen dat deze ongelijkheid tussen Nederlands en geïmporteerd product wordt rechtgezet.”

Bron: LTO Nederland

Introducties & Acties

TWIX® White MINIS: Nu het hele jaar beschikbaar!

Wegens het succes van Limited Edition, is TWIX® White MINIS nu het hele jaar te verkrijgen.

Laat consumenten kans maken op een unieke ® SNICKERS Sports bag!

Uw consumenten maken kans op een van de vijf unieke SNICKERS® Sports bags bij aankoop van 2 MINIS...