22 Juli 2018
Home > Nieuws > Algemeen > ‘Plastic Soup Surfer’ met een statiegeld-missie

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

‘Plastic Soup Surfer’ met een statiegeld-missie

DEN HAAG- 186 km van Nederland naar Engeland legde Merijn Tinga, bekend als Plastic Soup Surfer, af om aandacht te vragen voor zijn missie: het uitbreiden van de statiegeldregeling voor grote - naar kleine PET-flessen. Tinga verzamelde 50.000 handtekeningen van mensen die het initiatief steunen. De handtekeningen worden 14 februari overhandigd aan de Tweede Kamer.

Het grootste deel van de tocht legde hij surfend op zijn zelfgebouwde kitesurfplank af, Tinga zegt eerlijk: “Toen de finish in zicht was, viel de wind stil, dus ik ben 6 kilometer meegevaren met de volgboot.” Maar toen de wind weer aantrok, stapte hij weer op zijn board om zijn Britse ontvangstcomité tegemoet te varen. “Well done”, zeiden de Britten gereserveerd, zoals we ze kennen, maar gemeend.

Afbrokkelen
Dat board bouwde Tinga zelf, en wel van weggegooide plastic flesjes. Niet eenvoudig, maar een sterker symbolisch basismateriaal had hij niet kunnen bedenken. Tinga zegt dat van de bijna één miljard kleine PET-flesjes die jaarlijks worden verkocht in Nederland, er enkele tientallen miljoenen eindigen als zwerfvuil in het milieu. Een deel hiervan spoelt via oppervlaktewater, rivieren of het strand naar zee. Tinga: “Het erge is dat plastic niet biologisch verteert, maar afbrokkelt in kleine stukjes. Die worden vervolgens opgenomen door het zeeleven met drastische gevolgen.” Tinga zegt uit onderzoek te weten dat de invoering van statiegeld op kleine PET-flessen plastic zwerfvuil met 80 tot 95 procent zal doen afnemen.

Voorwaarts
Tinga - opgeleid als bioloog, maar thans een bestaan leidend als kunstenaar – is tevreden met de publiciteit die hij tot nu toe behaalde met zijn waagstuk. “Wie ben ik nou? Ik ben een kleine surfer, ik heb een board gebouwd in de achtertuin. Maar door de aandacht die ik onder meer gekregen heb bij Omroep Max, bij Hart van Nederland en op Radio 1, heb ik nu bijna 50 duizend handtekeningen verzameld, die we op 14 februari gaan overhandigen aan de Tweede Kamer. Dat laat zien dat er een enorm draagvlak is voor statiegeld, iedereen ziet de milieuwinst. De circulaire economie is ook de weg voorwaarts.”

Plastic Heroes faalt
Met die weg voorwaarts doelt Tinga op de worsteling die nu al zo’n 15 jaar duurt om de statiegeldregeling voor (grote) PET-flessen overeind te houden. Hoofdrolspelers in dat koningsdrama zijn onder meer de overheid en het verpakkende bedrijfsleven, vertegenwoordigd door het Afvalfonds Verpakkingen. Dat fonds – met deelnemers als Coca-Cola Enterprises, Vrumona en Spadel - is ook de initiatiefnemer van Plastic Heroes, dat zich richt op het verzamelen van plastic door de gemeenten. Het fonds is de statiegeldregeling liever kwijt dan rijk. “Een piramide op zijn kop”, zegt Tinga, “die moet omgeduwd worden. Het is een frame dat de verpakkende industrie al heel lang gebruikt. ‘Wij zorgen voor nascheiding’, zeggen ze dan, ‘want dat levert een optimale recycling op, en we moeten de consument er niet mee lastig vallen.’ Maar het recyclingpercentage van Plastic Heroes is veel te laag, het faalt. Bovendien kan het prima naast een statiegeldregeling bestaan.”

Win-win
Tinga roept de marktleiders Coca-Cola en Albert Heijn op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Maar heeft hij zich eigenlijk wel verplaatst in de positie van zo’n enorm frisdrankenconcern als Coca-Cola? What’s in it for them? “Jazeker”, zegt Tinga, “grote multinationals zijn erg bezig met duurzaamheid. Dit is een uitgelezen kans om te laten zien dat ze begaan zijn met milieu.” Statiegeld betekent milieuwinst, weet Tinga. Niet enkel doordat er minder zwerfvuil in het milieu of in de Noordzee terecht komt maar ook doordat er meer – en zuiverder, met minder rommel ertussen - PET gerecycled wordt. Van PET-flessen kunnen 100 procent PET-flessen gemaakt worden. En daar winnen de supermarkten ook bij. “En het is financieel interessant”, beweert Tinga, “de aanvangsinvestering hebben ze binnen een jaar terugverdiend.”

Artikel geschreven door Roderick Mirande.

Bron: Levensmiddelenkrant

Introducties & Acties

Nieuw: CoolBest Smoothies

Iedereen kent CoolBest van de lekkere sappen in de koeling, waarmee het merk de categorie heeft...

DubbelFrisss Light Framboos & Cranberry

Door de toenemende vraag naar laagcalorische concepten en door het succes van de twee huidige...

Nieuw! Alpro Kers en Alpro Mango met meer fruit

Ontdek de nieuwe Alpro plantaardige variaties op yoghurt met meer fruit in de smaken Kers en Mango...