25 Mei 2018
Home > Nieuws > Algemeen > Petitie Plastic Soup Surfer goed ontvangen in Kamer

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

Petitie Plastic Soup Surfer goed ontvangen in Kamer

ACHTERGROND
DEN HAAG - Statiegeld invoeren op kleine PET-flesjes? De ‘Plastic Soup Surfer’ is voor. Hij verzamelde ruim 50.000 handtekeningen om de bestaande statiegeldregeling uit te breiden en bracht die dinsdag naar de Tweede Kamer. Alle aanwezige partijen tekenden zijn petitie en daarom wordt zijn voorstel volgende week donderdag besproken in de Kamer.

Merijn Tinga noemt zichzelf ‘maar een kleine surfer’. Toch kreeg deze idealist - opgeleid als bioloog - het voor elkaar om zo’n 50.000 handtekeningen te verzamelen voor de uitbreiding van de huidige statiegeldregeling op grote PET-flessen. Ook op de kleine flesjes moet volgens hem statiegeld worden geheven. “Van de bijna één miljard kleine PET-flesjes die jaarlijks worden verkocht in Nederland, eindigen er enkele tientallen miljoenen als zwerfvuil in het milieu. Een deel hiervan spoelt via oppervlaktewater, rivieren of het strand naar zee. Het erge is dat plastic niet biologisch verteert, maar afbrokkelt in kleine stukjes. Die worden vervolgens opgenomen door het zeeleven met drastische gevolgen.” Tinga zegt uit onderzoek te weten dat de invoering van statiegeld op kleine PET-flessen plastic zwerfvuil met 80 tot 95 procent zal doen afnemen.

Drama
Het koningsdrama rond de statiegeldregeling duurt nu al zo’n vijftien jaar. Daarin speelt het verpakkende bedrijfsleven, zeg maar de frisdrankindustrie, de belangrijkste rol. Die wil ervan af. De industrie laat zich vertegenwoordigen door het Afvalfonds Verpakkingen. Dat fonds – met deelnemers als Coca-Cola European Partners, Vrumona en Spadel - is ook de initiatiefnemer van Plastic Heroes, dat zich richt op het verzamelen van plastic door de gemeenten. Maar volgens Tinga faalt dat systeem. “’Wij zorgen voor nascheiding’, zegt het fonds dan, ‘want dat levert een optimale recycling op, en we moeten de consument er niet mee lastig vallen.’ Maar het recyclingpercentage van Plastic Heroes is veel te laag. Bovendien kan het prima naast een statiegeldregeling bestaan.”

Overheid
Daarnaast is er de overheid, dat in het statiegelddossier niet betrapt kan worden op een duidelijke lijn. Onder druk van de frisdranklobby leek voormalig staatssecretaris Atsma af te stevenen op een afschaffing van de statiegeldplicht (2012), omdat hij erop vertrouwde dat de burgers hun plastic flessen toch wel netjes zullen terugbrengen, maar de Tweede Kamer is er tot op de dag van vandaag verdeeld over. Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten - dat een toename van zwerfafval vreest – heeft zijn twijfels. In oktober kondigde staatssecretaris Dijksma een onderzoek aan naar statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Dat moet de kosten en effectiviteit van het systeem in kaart brengen. Gierende haast heeft zij daar niet mee, het onderzoek is nog in de fase van aanbesteding en de resultaten worden volgens Dijksma’s woordvoerder pas ‘voor de zomer’ verwacht. Overigens is de afschaffing van het huidige statiegeldsysteem voorlopig niet aan de orde. Het verpakkende bedrijfsleven heeft namelijk niet aan alle prestatiegaranties voldaan zoals afgesproken in Raamovereenkomst 2, die geldt tot en met 2022. De eerstvolgende evaluatie van de Raamovereenkomst vindt dit jaar plaats.

Aldi
De supermarkten zagen wel wat in de afschaffing van de regeling. De inname van lege flessen kost immers ruimte en mankracht. Eén supermarkt is vanaf het begin voor behoud van statiegeld geweest en dat is Aldi. Voormalig cfo bij Aldi, Piet Vink, stond een aantal jaren geleden voor de vraag, statiegeld: ja of nee. Hij liet dat degelijk onderzoeken en stak zijn licht ook over de grenzen op. Volgens hem zitten er aan statiegeld alleen maar voordelen. Voor iedereen. Vink zegt dat het met moderne databases, scan- en comprimeertechnieken (de fles klein maken door hem samen te drukken) al lang niet meer nodig is om vrachtwagens met lege PET-flessen naar het telcentrum van de Stichting Retourverpakking Nederland (SRN) te laten rijden. Als supermarkten de telfunctie en de clearing tegen een kleine vergoeding overnemen van de SRN kun je kosten besparen. De benodigde ruimte gaat fors omlaag (door comprimeren) en het fijngedrukte plastic kan naar de recycler worden vervoerd zonder tussenkomst van SRN. Hij kan het weten, want dat is precies de manier waarop Aldi werkt. Dat geldt overigens ook voor Lidl dat in Duitsland zelfs zijn eigen PET-fabrieken heeft.

CBL
Albert Heijn wil zich niet echt over het dossier uitspreken. De formule zegt in een reactie het klanten zo makkelijk mogelijk te willen maken om hun afval op een juiste wijze weg te gooien. De super wacht de evaluatie van de Raamovereenkomst Verpakkingen in 2017 af, wanneer de staatssecretaris kijkt of het inzamelstelsel verbeterd kan worden. “We willen hier niet op vooruitlopen.” Verder verwijst Albert Heijn naar het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) “dat het voortouw in deze discussie neemt”. Ook het CBL wacht de evaluatie af. En de woordvoerder zegt ook: “Wij delen de zorgen om de oceaan. Statiegeld op kleine flesjes zien wij echter niet als oplossing.” Wat dan wel? Plastic Heroes, want daar heeft het CBL vertrouwen in: “De invoering van de gescheiden inzameling van kunststof heeft een flinke vlucht genomen.” Overigens spreekt het CBL de cijfers van Tinga tegen. “Hij zegt dat de invoering van statiegeld op kleine PET-flessen plastic zwerfvuil met 80 tot 95 procent zal doen afnemen, maar deze percentages kunnen we niet plaatsen, want uit tellingen verricht in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu blijkt dat zwerfafval voor 95 procent bestaat uit klein zwerfafval. 5 procent is grof zwerfafval. Van die 5 procent bestaat maar 2,6 procent uit kleine PET-flesjes.”

Plastic Heroes
Het is een taai dossier. Dat merk je ook aan het feit dat de industrie er niets over wil zeggen. Coca-Cola Nederland verwijst ons door naar de vereniging van Frisdranken Waters en Sappen (FWS). “Want dat is nu eenmaal de afspraak.” FWS zegt op haar beurt zeer actief te zijn op het gebied van bestrijden van zwerfafval, betrokken bij beleid ook. “Wij zijn voorstander voor verpakkingsvrijheid en dat kan ook.” Raymond Gianotten van de FWS heeft niets dan lovende woorden voor Plastic Heroes, dat volgens hem “goed op poten staat”. Hetzelfde geluid is te horen bij de FNLI. “Het huidige statiegeldsysteem speelt maar een bescheiden rol in de inzameling van alle kunststof verpakkingsstromen in Nederland. Of het erbij halen van “alle kunststof verpakkingen” de discussie zuiver houdt, valt te betwijfelen, maar de FNLI meent toch: “Gecombineerd met de zeer geringe milieuvoordelen en de hoge kosten van dit systeem is de FNLI geen voorstander van statiegeldsystemen.”

Lees de rest van het artikel in Levensmiddelenkrant, week 7. Nog geen abonnement? Vraag er hier een aan.

Bron: Levensmiddelenkrant

Introducties & Acties

Nieuw recept Original Capri-Sun

Original Capri-Sun bevat vanaf week 14 een combinatie van suiker, stevia - een zoetstof van...

Nieuw! Almhof Roomyoghurt Wereld Editie Hawaï Kokos

Een wiegende hangmat tussen de palmbomen, een stralende zon en het geluid van kabbelende golven aan...

Nieuw! Almhof Hoekje Wereld Editie New York

Na de zeer succesvolle introductie van Hoekje Venetië komt Almhof met een nieuwe Wereld Editie!