LOOSDRECHT/HAARLEM – De overheid, allerlei organisaties en de gezondheidszorg hebben het erover: minder suiker eten is gezonder. Producenten en leveranciers doen al jaren hun best om voedingsproducten daarop aan te passen.
Levensmiddelenkrant is nieuwsgierig hoe dit allemaal eigenlijk op de winkelvloer wordt ontvangen. Dennis Lankreijer en Han Bouwens, beiden Albert Heijn-ondernemers, geven hun persoonlijke ervaringen.
Hoe kijk jij naar producten zonder toegevoegde suikers?
Lankreijer: “Nou moet ik heel eerlijk antwoord geven. Wat ik zie, is dat het in mijn winkel een soort van nichehandel blijft. Er is wel een bepaalde groep die daar specifiek voor komt, maar het is eerder gehypet dan dat er heel veel behoefte aan is, denk ik. 80% van de klanten is daar niet mee bezig.”
Bouwens: “Ik moest erom lachen toen het tien, vijftien jaar geleden een beetje begon. Mensen zeiden: ‘Suiker is gif, het nieuwe roken’, noem maar op. Maar ik begin nu wel aardig het idee te krijgen dat het echt heel erg invloed heeft op je levensstijl. Ik merk zelf dat als ik niet start met suiker, dat ik een hele andere dag heb dan wanneer ik wel start met suiker. Als ik bijvoorbeeld jam op mijn brood doe in de ochtend, dan blijft je lichaam de hele dag naar suiker vragen. Ik begin wel anders tegen suiker aan te kijken. Het blijft lekker, hoor. Ik hou wel heel erg van suiker, maar dat het iets is wat veel minder kan, dat geloof ik wel.”
Hoe gaat de verkoop van producten zonder toegevoegde suikers?
Lankreijer: Bij mij niet zo. Het is ook maar een relatief klein assortiment. Er is geen run op. Dat soort producten heeft een vaste, kleine groep consumenten. Het is wel een hele loyale groep die dat koopt, maar ik heb niet het gevoel dat die groep heel veel groter wordt.”
Bouwens: “Dat weet ik eerlijk gezegd niet zo heel erg, daar heb ik geen zicht op, behalve dat ik zie dat de mensen steeds meer op vers overschakelen. Het valt me op dat die productgroep zo enorm groeit en een goed alternatief is. Dus fruithapjes maken in plaats van snoep, vooral voor kinderen. Ik denk dat mensen liever overschakelen op iets anders wanneer ze voor minder suikers willen gaan. Dat is ook mijn eigen ervaring. Die toegevoegde suikers zorgen echt wel dat je iets lekker vindt. Ik ben bijvoorbeeld gek op paprikachips, maar ik weet dat daar toegevoegde suikers in zitten. Dan eet ik liever helemaal geen chips. Ik ga geen tussenproduct zoeken of een chipsalternatief, want die vind ik niet meer lekker. Het is niet meer wat ik gewend was. Cola zero vond ik erg interessant, want dat kwam heel erg in de buurt van de echte smaak, maar ik kreeg een ander probleem. Ik merkte dat aspartaam weer wat met me ging doen, dus toen ben ik helemaal gestopt met cola drinken.”
Welke productgroepen met minder suiker zijn vooral in trek?
Lankreijer: “Ik denk zuivel en wat dropsoorten. En de siropen, dat is nogal een trouwe groep, die bijvoorbeeld Karvan Cévitam en het huismerk van Albert Heijn zonder toegevoegde suiker kopen. Wat de frisdranken zonder suiker betreft is cola zero wel een van mijn grootste hardlopers.”
Bouwens: “Ik denk weer richting het fruit, omdat je daar je gezonde stoffen uit haalt en daar zitten geen toegevoegde suikers in. Albert Heijn gaat zich meer richten op verse groenten en gezond fruit, in plaats van andere producten zonder toegevoegde suikers. Bij zuivel valt het me niet echt op, behalve dat er meer proteïne in zit.
Hebben jouw klanten ook echt behoefte aan producten zonder toegevoegde suikers?
Lankreijer: “Vooral de frisdranken zonder suiker, daarvan merk ik wel dat mensen dat bewust meer kopen. Maar wat betreft de andere categorieën wordt het op een gegeven moment net als proteïne. Inmiddels staat overal een etiket proteïne op. Er wordt naar mijn beleving een hype van gemaakt. Maar met name in suikervrije frisdranken, daar zie ik nog wel wat kansen liggen.”
Bouwens: “Ik sta zelf niet zo heel veel meer op de winkelvloer, dus ik voel die vraag niet heel direct. Ik zie alleen wel dat er allemaal producten bij komen. Hoofdkantoor Albert Heijn praat er ook veel over, daar krijg ik een stukje wijsheid vandaan, dat lees en hoor ik wel. Overal willen ze een beetje minder suiker in hebben. Maar ik hoor niet direct dat klanten ernaar vragen.”
Hoe zie je de toekomst voor dit soort producten?
Lankreijer: ”Wat ik merk, is dat het plotseling een hype kan worden. Het kan door een influencer op TikTok opgepakt worden en dan zie je in één keer dat er een ommezwaai plaatsvindt, omdat het gehypet wordt. Maar over het algemeen zie ik het gewoon gestaag ietsje groeien. Ik geloof niet dat het de overhand gaat krijgen, vooral door de smaak en soms ook de prijs. En ik denk bovendien dat het ook gewoonte is. Dat de grote massa gewoon altijd normale cola wil drinken en dat die groep stelliger wordt, naarmate je nog meer gaat doorduwen dat suikervrij beter is. De mens wordt eerder koppiger dan dat hij zich laat verleiden en het gaat proberen.”
Bouwens: “Ik denk dat de producenten nog proberen hun product overeind te houden, door te roepen dat er minder suiker in zit. Dus gaan ze eerst door op een product dat met suiker groot geworden is en roepen dan dat het ook lekker is met minder suiker. Uiteindelijk zal de klant dat accepteren. Zo niet, dan verdwijnt het product, denk ik. Je probeert het eerst nog met nepsuiker, maar uiteindelijk is dat ook weer niet goed. Dat is een beetje tegen de stroom op roeien. Ik denk dat mensen voor een alternatieve eetwijze gaan. De jonge generatie is natuurlijk heel erg bezig met sporten, hun lijf en gezondheid. Dat valt me op. Toen ik veertig jaar geleden een jonge gast was, dacht ik er echt helemaal niet over na, over suiker. Daarin is een hele ontwikkeling geweest, dus het heeft waarschijnlijk wel toekomst. Ik denk dat jonge mensen niet kiezen voor light, maar voor compleet iets anders en dat is eigenlijk veel wijzer.”
Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.