beer-3444480_1920.jpg

Fabrikanten

Bierverkopen weer bijna hersteld

DEN HAAG – De bierverkopen van Nederlandse bierbrouwers zijn in 2022 bijna weer terug op het niveau van voor COVID. Het scheelt nog maar een half procent. Ook de bierverkopen in de horeca zijn weer terug op het oude, pre-COVID, niveau. Nederlandse Brouwers-voorzitter Fred Teeven is blij en maakt zich tegelijk zorgen.

Redactie |

“Het is goed om vast te stellen dat de bierverkopen in de horeca zich zo snel hersteld hebben en weer terug zijn op het niveau van 2019”, aldus Fred Teeven. “Veel horecaondernemers hebben te maken met personeelstekorten. We maken ons daar zorgen over. Met Koninklijke Horeca Nederland kijken we hoe we kunnen bijdragen om de horeca te promoten als een sector waar het leuk en gezellig werken is.”

Teeven is vooral bezorgd over eventuele maatregelen vanuit de Nederlandse overheid. Hij roept het kabinet op om op de pauzeknop te drukken als het gaat om nieuwe maatregelen en belastingverhogingen. Er komt ook dit jaar veel op de Nederlandse brouwers af. Naast de inflatie, energie-, grondstoffen- en arbeidskosten zijn de brouwers bezig met de invoering van statiegeld op blik per 1 april. Ook gaat de belasting op alcoholvrij bier fors omhoog. En juist in die categorie is de verkoop in 2022 fors gestegen. Tien procent ten opzichte van 2021 en zelfs meer dan zeventien procent ten opzichte van 2019.

"een oproep aan kabinet om op de pauzeknop te drukken"

De voorzitter maakt zich ook zorgen over een nieuw systeem voor de berekening van accijnzen op bier dat in 2024 moet worden ingevoerd. Hierdoor kunnen de bierprijzen volgens de organisatie met vijf procent stijgen. “Of brouwers nog niet voldoende voor hun kiezen krijgen, broedt de staatssecretaris van VWS ook nog eens op weer nieuwe, beperkende en prijsverhogende maatregelen waarvan brouwers de gevolgen gaan ondervinden. Additionele prijsmaatregelen, denk aan accijnsverhogingen, staan het herstel van de sector in de weg”, zegt Teeven.

“Ik deel de zorgen van de staatssecretaris van VWS als het gaat om problematisch alcoholgebruik, bijvoorbeeld onder jongeren. Als biersector nemen we daarin onze verantwoordelijkheid. Zo bieden we bijvoorbeeld een zeer ruime variatie aan alcoholvrije en -arme bieren aan”, vervolgt Teeven. “Ik hoop dat de staatssecretaris eerst gaat kijken naar wat de overheid zelf kan en moet doen. Te beginnen met handhaven van wat al in de wet staat, zoals het handhaven van de leeftijdsgrens bij onder andere de verkoop op afstand zoals door flitsbezorgers.”

Meer informatie en cijfers over de bierverkopen van Nederlandse brouwers vind je op de website nederlandsebrouwers.nl.

Bron: Levensmiddelenkrant