barcode 50 jaar.png

Onderzoek

De barcode bestaat 50 jaar

AMSTELVEEN – De overbekende barcode bestaat 50 jaar. In 1973 werd de rechthoekige barcode zoals wij die kennen uitgekozen als de standaard universele product code. In juni van het jaar erna werd er voor het eerst een product met deze barcode gescand in een March supermarkt in Troy in de Amerikaanse staat Ohio. De streepjescode werd door Albert Heijn naar Nederland gehaald en voor het eerst gebruikt in 1976 in het filiaal in Heemskerk.

Redactie |

De afgelopen jaren is er een nieuwe variant van de barcode in omloop gekomen, de QR-code. Deze vierkante code kan veel meer informatie in zich meedragen. Deze 2D-barcode moet in 2027 wereldwijd breed geaccepteerd en gebruikt  worden in de retail. In de code kan gebruik worden gemaakt van een gestandaardiseerde link, de GS1 Digital Link van GS1. Deze not-for-profit organisatie geeft unieke identificatiecodes uit, waaronder barcodes.

Mirjam Karmiggelt, ceo van GS1 in Nederland: "Wil je het verhaal achter een product weten en waar het vandaan komt? Of het allergenen bevat of biologisch is? Hoe het kan worden recycled? Als je een QR-code scant met daarin een gestandaardiseerde link met een artikelcode kun je antwoorden geven en krijgen op al deze vragen. In plaats van naar slechts één website te verwijzen, zoals tegenwoordig gebruikelijk is, kun je naar een oneindig aantal bronnen linken. En het is dan ook niet meer nodig om verschillende barcodes op een verpakking te zetten.”

GS1_Mirjam.jpg Mirjam Karmiggelt, ceo GS1 Nederland

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops

Lees meer over: