Minder zout in brood Carrefour | Levensmiddelenkrant

Franse supermarktketen zet nieuwe stap in programma Act For Food

Minder zout in brood Carrefour

BRUSSEL - Carrefour België gaat in het kader van haar programma Act for Food het zoutgehalte in brood fors terugdringen. Dit heeft volgens de supermarktketen geen consequenties voor de smaak.

Carrefour wil met het programma Act For Food klanten en medewerkers aanmoedigen om een gezondere leefstijl te hanteren. Een van de concrete acties binnen dit plan is de vermindering van zout in producten, waaronder levensmiddelen die veel worden gegeten. Brood is in België zo'n veelgegeten product. Daarom heeft de Franse supermarktketen besloten om het zoutgehalte in het assortiment brood met 25 procent te verminderen.

Posidiona
Belgen krijgen gemiddeld 10 gram zout per dag binnen, terwijl 5 gram volgens de WHO al meer dan het maximum is. Het verminderen van zout met behoud van smaak was volgens de super een uitdaging. De oplossing is gevonden in het gebruik van Posidiona-zout. Dat wordt in vloeibare vorm gewonnen in de zoutmijnen van het Spaanse eiland Formentera. Het komt tot stand door de combinatie van zeemineralen, die een 100 procent natuurlijk zout vormen. Het bevat slechts 8 procent natrium (dat is 32 procent minder dan in vast nitrietzout), maar heeft een uitzonderlijke zoute smaak, aldus Carrefour. 

Brood in België bevat per een kilo bloem 17 gram zout. Carrefour heeft deze hoeveelheid teruggedrongen tot 8,5 gram. Na het bakken bevat een brood 25 procent minder zout. Carrefour heeft aangegeven nog meer stappen te nemen om zout in de producten te verminderen. Op de agenda staat het onder de loep nemen van sauzen en bereide gerechten zoals kant-en-klaarmaaltijden. Het is nog niet bekend op welke termijn deze producten een nieuwe receptuur krijgen.

Bron: Levensmiddelenkrant