'Sores Carrefour niet verplaatsen naar ondernemer' | Levensmiddelenkrant

'Sores Carrefour niet verplaatsen naar ondernemer'

“Carrefour dreigt haar problemen te verplaatsen naar de zelfstandigen”, stelt Buurtsuper.be, de bij UNIZO aangesloten organisatie van zelfstandige supermarkten en buurtsupers.

De zware sanering bij Carrefour wijst op een verschuiving in het Belgische supermarktlandschap. Buurtsuper.be-directeur Luc Ardies: “Zelfstandige buurtsupers winnen opnieuw terrein van de hypermarkten en als onderdeel van het reddingsplan kondigt Carrefour dan ook het 'franchiseren' of 'verzelfstandigen' van zeven filialen aan.” In dat kader benadrukt de koepelorganisatie dat Carrefour noch de vakbonden kunnen beslissen over zo'n ‘franchisering’.

Risico's
“Eerst moeten er kandidaat-overnemers zijn die bereid zijn tot zo'n overname,” zegt Ardies. “Als franchisenemers hun supermarkt niet op een rendabele basis kunnen exploiteren, dan is bij hen ook een duurzame tewerkstelling niet mogelijk en dreigt men het probleem van Carrefour te verplaatsen.” De kaderorganisatie benadrukt dat franchisenemers immers zelfstandige ondernemers zijn die alle investeringen en risico’s die verbonden zijn aan de exploitatie van zo'n winkelpunt, zelf dragen. In dat kader noemt de koepel de uitspraken de Carrefour-directie voorbarig en onverstandig.

Bron: