Bord Bia: Strenge controle veehouders | Levensmiddelenkrant

Bord Bia: Strenge controle veehouders

AMSTERDAM- Bord Bia heeft gereageerd op het onderzoek van Wakker Dier waaruit blijkt dat er veel mis is met de leefomstandigheden van Iers rundvlees. Volgens de leverancier is dierenwelzijn een van de vier hoekstenen van het Ierse kwaliteitssysteem SBLAS voor rund- en lamsvlees.

De andere hoekstenen zijn voedselveiligheid, milieubescherming en traceerbaarheid. “De suggestie van Wakker Dier dat dierenwelzijn niet belangrijk is voor leden van SBLAS en Bord Bia is fundamenteel en volledig onjuist. Veehouders die niet voldoen aan strikte criteria worden niet gecertificeerd”, verklaart Tara McCarthy, ceo van Bord Bia.

Reputatie
Volgens Wakker Dier staan dieren in de winter maandenlang op stal, meestal op harde betonnen roosters en lijden jonge kalfjes pijn door onverdoofde castratie en onthoorning. Een undercover onderzoeksteam bezocht in de winter van 2017 en 2018 dertien Ierse rundvleeshouderijen. Volgens Wakker Dier hebben alle boeren toestemming gegeven om de stallen te betreden en foto’s te maken. “De beweringen van Wakker Dier geven geen eerlijke of feitelijke weergave van de hoge normen van Ierse rundvleesproductie en de naleving ervan bij veehouders”, aldus McCarthy. “Om de reputatie van het rundvleesproductiesysteem van onze hele natie op basis van een anaylse van slechts 13 boerderijen te beoordelen en te schaden, is onrechtvaardig en moedwillig vals.”

Import
Ruim 49.500 Ierse rundveehouders zijn gecertificeerd lid. Zij zijn verantwoordelijk voor meer dan 90 procent van de totale rundveehouderij in Ierland. In totaal zijn er meer dan 80.000 Ierse rundveebedrijven in Ierland. Nederland importeert voor miljoenen euro’s aan Iers rundvlees en staat in de top vijf van exportlanden. Het vlees is in veel supermarkten te koop.

Bron: Levensmiddelenkrant