Coca-Cola breekt ijstheesegment open | Levensmiddelenkrant

Coca-Cola breekt ijstheesegment open

ROTTERDAM - Het jaar 2018 is nog maar koud begonnen als Coca-Cola Nederland de foodbranche alweer wakker schudt. Het bedrijf zet qua volumeambitie met de lancering van Fuze Tea namelijk de grootste introductie neer sinds de lancering van Coca-Cola zero tien jaar geleden. “Dit is hét moment om in te spelen op het ijstheesegment.”

IJsthee mag zich verheugen in een toenemende populariteit. Het segment groeide het afgelopen jaar met 10 procent. Voor Coca-Cola in Nederland reden genoeg om juist nu met Fuze Tea op de markt te komen. Levensmiddelenkrant sprak met director home channel, Jeroen van Vliet, director operational marketing Adrienne van den Heuvel en marketing director Coca-Cola Nederland Jeroen Lampe over de introductie.

Fuze Tea wordt neergezet als de grootste introductie qua volumeambitie sinds tien jaar geleden Coca-Cola zero op de markt kwam. Dat vraagt om een uitleg.
Van den Heuvel: “We zetten Fuze Tea in één keer in alle kanalen heel breed neer. Het is meteen overal verkrijgbaar. Dat is uniek, zo groots wordt een product bijna nooit gelanceerd.”
Lampe: “Fuze Tea komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is het grootste ijstheemerk binnen het wereldwijde portfolio van de Coca-Cola Company. Het is bovendien een van onze snelst groeiende merken en al in meer dan vijftig landen verkrijgbaar. Het loopt ontzettend goed in bijvoorbeeld Zuid-Amerika. Wij zien voor het merk ook een enorm groeipotentieel op de Nederlandse markt. Het ijstheesegment is in het afgelopen jaar met 10 procent gegroeid. Dit is daarom een perfect moment om hier in te stappen. Bovendien past Fuze Tea perfect bij de almaar stijgende vraag naar laagcalorische drankjes met verrassende smaken en natuurlijke ingrediënten.

Minder calorieën?
Van den Heuvel: “Fuze Tea is, net als de meeste introducties die we afgelopen jaar gedaan hebben en in de komende tijd zullen doen, een laagcalorische drank. Dat past uitstekend in onze strategie van meer transacties, minder calorieën.”

In hoeverre past Fuze Tea in jullie verdere duurzaamheidsplannen?
Lampe: “Naast suikerreductie vormen ook recycling en maatschappelijke betrokkenheid belangrijke pijlers in ons duurzaamheidsbeleid. Alle verpakkingen van Fuze Tea, in retail zowel in pet-flesjes van 0,4 liter als in karton verkrijgbaar, zijn 100 procent recyclebaar. Het thee-extract dat voor dit caloriearme drankje gebruikt wordt, is duurzaam ingekocht in China, Argentinië en Kenia. De thee is afkomstig van plantages die hun steentje bijdragen aan de lokale gemeenschap door bijvoorbeeld het bieden van werkgelegenheid en scholing. Tot slot wordt de Nederlandse Fuze Tea grotendeels lokaal in Dongen geproduceerd.”

Waarom gaat Fuze Tea de ijstheemarkt veranderen?
Van den Heuvel: “De smaak is echt uniek. Fuze Tea is een fusie van thee-extracten, fruitsap en kruidenextracten, met een verfrissende ijstheesmaak als resultaat. Die smaak maakt deze ijsthee echt onderscheidend.”
Van Vliet: “We hebben veel ondernemers ook weten te overtuigen aan de hand van de smaak. En als zij het goed vinden, dan gaan consumenten er ook van houden, daar hebben we alle vertrouwen in.”

Fuze Tea is wereldwijd verkrijgbaar. Zijn de smaken overal hetzelfde?
Lampe: “In Nederland is Fuze Tea verkrijgbaar in zes varianten. Twee bijzondere fusions: Black Tea]Peach Hibiscus en Green Tea Mango Chamomile en de basissmaken Black Tea Peach, Black Tea Lemon, Green Tea en Black Tea Sparkling. Deze laatste twee zijn speciaal voor de Nederlandse markt ontwikkeld. De Nederlandse consument is gek op green tea en Nederland is ook bijna het enige land waarin veel koolzuurhoudende ijsthee gedronken wordt.”

Hoe reageren retailers?
Van Vliet: “We hebben echt een hele goede respons gehad van de retail. Vrijwel alle supermarkten gaan mee. We hebben in overleg met de organisaties voor deze introductie het mutatiemoment naar voren gehaald. Normaal is dit mutatiemoment begin maart, terwijl veel supermarkten voor Fuze Tea nu al om zijn. Dat onze klanten zo goed meedenken, dat geeft echt vertrouwen voor de toekomst.”

Wat zijn jullie doelstellingen met Fuze Tea?
Van Vliet: “Onze ambities met Fuze Tea zijn groot en er zit ook veel groeipotentie in dit merk. Voor nu ligt onze focus vooral erop om Nederland bekend te laten raken met Fuze Tea en alle smaken. Uiteindelijk is onze ambitie natuurlijk wel om met Fuze Tea een leidende positie in de markt te veroveren.”
Lampe: “Belangrijkste is dat we de categorie willen laten groeien. We zijn ervan overtuigd dat we met Fuze Tea ook nieuwe gebruikers naar het schap bewegen. Fuze Tea past perfect bij de ‘millennials’, een doelgroep tussen de 18 en de 38 jaar. Dat maakt het voor de retailer ook interessant. Een switch van het ene naar het andere merk, daar heeft de supermarkt niet zo veel aan. Maar meer gebruikers en dus meer omzet, daar zijn ondernemers altijd wel naar op zoek.”

Jullie nemen afscheid van Nestea, maar Coca-Cola heeft sinds vorig jaar nog een ijstheemerk in haar portfolio: Honest. Kan dit naast Fuze Tea bestaan?
Lampe: “Honest is ons biologische ijstheemerk. Dit merk richt zich meer op een nichedoelgroep. Het biedt veel potentieel, maar op een andere, en minder grootschalige manier dan Fuze Tea. Omdat Honest een ander publiek aanspreekt kunnen Fuze Tea en Honest heel goed samen op het schap staan. Sterker nog, we zien deze twee merken het liefst náást elkaar.”

Op welke manier wordt Fuze Tea ondersteund in retail?
Van Vliet: “Dat doen we eigenlijk op alle mogelijke manieren. We zullen de bekende rollende displays weer gaan inzetten, maken gebruik van POS-materiaal, er komen verschillende promoties aan en we doen ook aan sampling op de winkelvloer. Fuze Tea zal in de supermarkten in verschillende verpakkingsvormen verkrijgbaar zijn en deze zullen we ook ondersteunen. De focus hierbij zal liggen op de kleinere verpakkingsformaten, die gemak bieden aan de shopper. Consumenten zoeken naar dergelijke gemaksproducten en door verkoop hiervan kunnen we echt waarde toevoegen aan de categorie. Meer transacties levert de supermarkt uiteindelijk natuurlijk meer op.”

Hoe gaan jullie de Nederlandse consument overtuigen?
Lampe: “Met de pay-off: ‘Serve yourself a little me-time’ gaan we ervoor zorgen dat consumenten niet om Fuze Tea heen kunnen. Er komt een tv-commercial die hierop aansluit en ook online zullen we op diverse manieren de consument bereiken. Belangrijkste is echter dat we zoveel mogelijk consumenten willen laten proeven. We delen daarom meer dan 1 miljoen gratis samples uit. Met de smaak gaan wij die consumenten echt overtuigen. Daar zijn we zeker van.”

Bron: Levensmiddelenkrant