Gekozen Product van het Jaar gaat nog een stapje verder | Levensmiddelenkrant

Gekozen Product van het Jaar gaat nog een stapje verder

NIEUWVEEN - Het succes van een introductie valt of staat met de waardering van de consument.

Als consumenten het niet kopen, is de innovatie voor niets geweest. In de verkiezing Gekozen Product van het Jaar krijgt de consument het woord. Welke producten waarderen zij het hoogst en worden beloond met het beroemde rode logo?

Veel waarde
Nielsen vraagt jaarlijks 5.000 consumenten in Nederland hun mening over de genomineerde producten. Zij kiezen het Product van het Jaar in verschillende categorieën. Denk bijvoorbeeld aan voedingsmiddelen en huishoudelijke producten, schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorging. Geen enkel ander onderzoek doet een steekproef onder zoveel consumenten. Fabrikanten hechten logischerwijs veel waarde aan de mening van consumenten en laten hun product graag door de kritische kopers keuren.

Johma
Een van de winnende deelnemers van dit jaar is Johma. “De verkiezing is gebaseerd op een uitgebreid onderzoek onder 5000 consumenten. Deze consumenten geven aan hoe zij tegenover nieuwe producten op de Nederlandse markt staan. Dit is voor ons een waardevolle waardering voor onze Johma Kip-Joppie® salade”, zegt Jeannette Tanke, productmanager bij Johma. De Twentse salade mag zich een heel jaar lang ‘Gekozen Product van het Jaar’ noemen en daar maakt het bedrijf graag gebruik van. Tanke: “We hebben deze prijs tot uiting gebracht op de salade door middel van een actie-sticker ‘Gekozen Product van het Jaar’. Die staat niet alleen op het product, maar laten we ook terugkomen op de website, social media, via samplingacties, vermelding in advertenties en in onze Kip-Joppie® commercial.”

De aandacht voor het product legt het bedrijf geen windeieren. “Onze Kip-Joppievariant ontwikkelt zich zeer goed. Samen met de overige communicatie op deze salade heeft het winnen van de prijs hier zeker een bijdrage aan geleverd”, besluit Tanke. Uit onderzoek onder winnaars van eerdere edities blijkt dat de gekozen producten in volume een verkoopstijging realiseren van 25,5 procent.

Procter & Gamble
Gebruik van het gewonnen rode logo zorgt ervoor dat consumenten het product beter vinden in het schap. Als het als beste beoordeeld is, wil iedereen het wel eens proberen. De consument vertrouwt erop dat het goed is, zo blijkt uit onderzoek. Procter & Gamble beaamt dat. Het bedrijf won in de 2017-editie binnen meerdere categorieën. Zo gingen ze met de  award aan de haal in de categorie gezichtsverzorging voor het product Olaz Total Effects Vederlichte dagcrème. “De gezichtsverzorgingscategorie kenmerkt zich door een veelvoud aan merken en typen. Dit maakt het voor consumenten soms ingewikkeld om een juiste keuze te maken als zij voor het schap staan”, zegt René Edelenbosch, brand manager bij het merk Olaz. “In plaats van uren te zoeken bieden wij een simpele oplossing voor het verkrijgen van een jonger uitziende huid. Dat kunnen we met het logo Gekozen Product van het Jaar nog eenvoudiger benadrukken.”

Smaak
Om de verkiezing meer kracht bij te zetten heeft de organisatie voor de foodcategorieën een nieuw element toegevoegd: een smaaktest. De smaak wordt geïntegreerd via een zintuigelijke test, omdat smaak voor de tevredenheid van de consument essentieel is.

De smaak van de deelnemende producten wordt beoordeeld door een zorgvuldig geselecteerd consumentenpanel van 120 personen. Deze test komt bovenop de beoordeling van 5000 consumenten.

Winkelvloer
Het bekende rode logo dat bij de prijs hoort is hét stempel van goedkeuring door de consument. De winnaar gebruikt dit in advertenties, op de winkelvloer en op de productverpakking. De producent toont daarmee aan dat duizenden consumenten het product nieuw én/of vernieuwend vinden.

Belangrijk is wel dat het product in de supermarkt goed gepresenteerd wordt. Als consumenten op de winkelvloer niet worden getriggerd om dat nieuwe koekje, die innovatieve shampoo of bijzondere fles cola te proberen, wordt het voor de fabrikant heel lastig om voet aan de grond te krijgen. Het felrode logo kan wel op de verpakking staan, maar als dat niet goed zichtbaar is, loopt de retailer inkomsten mis, benadrukt de organisatie van Gekozen Product van het Jaar.

 

Bron: Levensmiddelenkrant