'NVWA moet advies eieren rectificeren' | Levensmiddelenkrant

'NVWA moet advies eieren rectificeren'

DEN HAAG - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet zo snel mogelijk het advies aan consumenten over de consumptie van eieren op zijn website rectificeren. 

Dat stelt voedselwaakhond foodwatch.Op de website van de NVWA wordt nog steeds gesteld dat consumenten gerust eieren kunnen eten, als de code op de eieren maar niet overeenkomt met de lijst met besmette eieren. Van die eieren heeft de inspectie al geconcludeerd dat ze te hoge gehalten fipronil bevatten.

Licht op groen
,,Dit advies staat recht tegenover het advies dat de hoogste baas van de NVWA gisteren op Nieuwsuur gaf. Daar raadde hij aan tot zondag geen eieren te eten omdat dan pas de uitslagen van alle verdachte bedrijven bekend zijn. Hij ontkende in het programma dat de NVWA advies gaf dat de consumptie van eieren veilig is. De NVWA zet telkens het licht op groen voor consumenten rond de veiligheid van eieren maar moet daar nu al tweemaal op terugkomen'', aldus foodwatch.

De consumentenorganisatie vermoedt dat de inspectiedienst vooral "de schade voor ei-bedrijven wil beperken in plaats van de schade voor de volksgezondheid.''

Boos
Op hun beurt zijn pluimveehouders ontstemd over de uitspraken van Freek van Zoeren, de tweede man van de NVWA. Deze adviseerde consumenten voorlopig terughoudend te zijn bij het eten van eieren. Volgens Eric Hubers van de vakgroep pluimveehouderij van land- en tuinbouworganisatie LTO is die waarschuwing "verschrikkelijk en totaal overbodig". De NVWA-man zei dinsdagavond in het tv-programma Nieuwsuur dat pas als alle pluimveebedrijven waar mogelijk het gif fipronil is gebruikt zijn onderzocht, duidelijk is of eieren helemaal veilig zijn. Hubers vindt dat onbegrijpelijk. "Want in de winkels liggen nu alleen maar eieren die niet geblokkeerd zijn. Alle eieren die nu naar de winkels gaan zijn 100 procent vrij van het middel'', zei hij woensdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Hubers wordt de pluimveesector extra getroffen door de uitspraken van de NVWA-chef. Tijdens overleg met de NVWA en het ministerie van Economische Zaken woensdagmiddag over de fipronil-affaire zal LTO de waarschuwing van Van Zoeren aan de orde brengen.

De eierdiscussie begon enkele dagen eerder, toen bleek dat in eieren met een bepaalde code het gehalte van de schadelijke stof fipronil daarin zodanig hoog is dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid. De eieren zijn teruggehaald uit de schappen. Consumenten wordt geadviseerd de eieren weg te gooien.

De eieren werden door de pluimveehouders uit het handelskanaal teruggehaald onder toezicht van de NVWA. De betreffende eicodes staan vermeld in een lijst op de site van de NVWA. De lijst op de site zal aan de hand van geanalyseerde ei-monsters regelmatig worden aangepast.

Meer informatie
Voor vragen consumenten en bedrijven contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88. Dit informatienummer kost € 0.20 per gesprek, plus de gebruikelijke belkosten.

Bron: ANP