Formules

AH geeft gezondheidslogo vrij

NIEUWVEEN – Albert Heijn heeft haar gezondheidslogo, het Gezonde Keuze Klavertje, aangepast en voorzien van kleurcoderingen. Een stap die niet goed valt bij de Stichting Ik Kies Bewust (IKB).

Redactie |

Producten met het logo met een groene ring behoren tot de gezonde keuze, terwijl artikelen met het oranjegekleurde Keuze Klavertje vallen onder de bewuste keuze. De criteria die kleven aan de kleurcodering van het Gezonde Keuze Klavertje zijn gebaseerd op de richtlijnen van het Voedings-centrum. Zo’n 70 procent van de 1200 artikelen met het Klavertje krijgt een groene ring, de andere 30 procent een oranje ring. Opvallend genoeg ontbreekt bij AH de kleurcode rood voor producten die behoren tot minder gezonde en ongezonde voedingsmiddelen. Met de introductie van de kleurcodering volgt AH deels het advies van de Gezondheidsraad. Die pleitte in een eerder rapport voor een kleurcode die aangeeft of gehaltes gunstig, neutraal of ongunstig zijn voor de gezondheid. Aanvullend op de nieuwe opzet stelt AH haar gezondheidslogo beschikbaar aan andere supermarktorganisaties. “Dit is weliswaar zonder de afbeelding van het Klavertje, dat exclusief blijft voorbehouden aan onze huismerkproducten, maar partijen mogen de gekleurde ringen wel in combinatie met een eigen beeldmerk gebruiken”, vertelt een woordvoerder van AH.

Topexperts
AH heeft overigens nog geen aanmeldingen van geïnteresseerde partijen ontvangen. De Consumentenbond is blij met de stappen, maar wijst er wel op dat er nu nog steeds twee systemen, namelijk het Gezonde Keuze Klavertje en Ik Kies Bewust-logo naast elkaar bestaan. Daarom zijn de IKB en AH al enige tijd in gesprek om te komen tot één overkoepelend logo.
“Met AH is afgesproken dat een onafhankelijke commissie van topexperts de komende maanden aan de slag gaat om de criteria te harmoniseren. IKB had er daarom de voorkeur aan gegeven dat AH eerst het gezamenlijke traject om tot een logo te komen had afgerond. Dit was het beste geweest voor de consument.” AH zegt op haar beurt dichter richting de criteria van IKB te zijn opgeschoven.

Bron: