Column: V/M-egabewerkt | Levensmiddelenkrant

Column: V/M-egabewerkt

Natuurlijk is het booming. Vegetarisch vlees verovert de markt. Het smaakt inmiddels verrassend goed. Maar de consequenties die een Wageningse hoogleraar me zo’n 15 jaar geleden al noemde, komen ook langzaam naar boven.

De consument wil alles lekker natuurlijk. Geen kunstmatige namaak en geen processed foods. Het moet all natural zijn. En dat is nou pech. Nagemaakte vleesachtige structuren van plantaardig materiaal zijn een huzarenstukje van geavanceerde levensmiddelen- en smaaktechnologie. Juist bewuste consumenten zijn daar niet zo van gecharmeerd. Ze vallen nu nog voor de voordelen van vegavlees. Het is goed voor de planeet en vriendelijk voor dieren. Je hoeft ze niet rot te laten leven en dood te maken. Dat is winst, leren we van kranten, radio en tv. Wie zo eet, verdient een extra stedentripje met Ryanair.

Maar hoe gaat het verder? Ik keek onlangs een video uit 2017 waarin de Amerikaanse voedingsgoeroe en levensmiddelentechnoloog Mike Adams uitlegt hoe het zit. Van verwerkte bonen en granen gemaakte vleesproducten noemt hij pure toxines producerende chemie; anders valt er niets lekker vlezigs van te maken. Daarnaast vernielen, volgens Adams, zulke nepproducten de natuur vanwege de milieu-impact door het glyfosaatgebruik dat achter de bonen en granen schuilgaat. Bovendien buiten patenten ook boeren nog eens uit. De technologie die nodig is om een boon of tarwekorrel te telen en naar vlees te laten smaken, maakt vega megabewerkt. Foute boel volgens Adams. Wie naar hem en zijn volgers luistert, begrijpt dat kant-en-klaarvegavlees heel wat anders is dan bijvoorbeeld humus, gemalen erwten (goddelijk lekker trouwens van goede fabrikanten). Dat is geen ‘ontaard’ product.

Kunnen we in de komende jaren op meer van dit soort boodschappen van goeroes rekenen? Reken maar. Willen ook beleidsmakers door met minder vlees? Reken ook maar van yes, want er is niet genoeg. Hoe los je dat op? Vegavlees gaat er nog een decennium over doen om een marktaandeel van nog geen tien procent te halen. Denk het eens anders. Meng 40 procent GMO- en MSG-vrije plantaardige verdunning door echt gemalen vlees. We organiseerden ooit een blinde proeverij waar de beste variant beter uit kwam dan echt vlees. Morgen ben je voor de planeet al vier keer zo ver als over tien jaar. Met een stukken natuurlijker product.

Dick Veerman
is oprichter van foodlog.nl

Bron: Levensmiddelenkrant