'Jumbo en Coop kunnen zich lokaal flink versterken' | Levensmiddelenkrant

'Jumbo en Coop kunnen zich lokaal flink versterken'

OVERNAME EMTÉ - NIEUWVEEN - Wout van der Wal, voorzitter van Stichting Bevordering Ondernemerschap, is enthousiast over de overname van Emté door Jumbo en Coop. “Ik ben heel blij dat Emté terechtkomt bij twee sterke landelijke formules die ook werken met ondernemers.”

Van der Wal spreekt de vurige hoop uit dat, na de overname van de Emté-formule door Jumbo en Coop, het aantal ondernemers onder de vlag van deze formules zal toenemen. “Met meer door ondernemers gerunde winkels kunnen Jumbo en Coop zich lokaal flink versterken. Deze winkels onderscheiden zich dankzij ondernemerschap door een grote betrokkenheid bij de wijk of buurt waarin zij zijn gevestigd en bij de consumenten op wie zij zich richten. Ik hoop dat er bij Jumbo en Coop voor de bestaande Emté-ondernemers al duidelijke afspraken op tafel liggen die hun toekomst garanderen en dat de bestaande ondernemersverenigingen in staat zijn hierbij een helpende hand te bieden.”

In goede handen
Door succesvolle overnames in het verleden heeft Jumbo al bewezen dat het wat dat betreft snel kan schakelen, zo benadrukt Van der Wal, die in 2011 als C1000-ondernemer de acquisitie door Jumbo van nabij meemaakte. “Als je kijkt wat Jumbo op overnamegebied allemaal al heeft gepresteerd, dan is er in mijn ogen echt sprake van een huzarenstukje. De Veghelse formule heeft het draaiboek van zeven jaar geleden nog in de kast liggen. Ik denk daarom dat Jumbo relatief snel bestaande Emté-winkels kan ombouwen en dat de Emté-ondernemers bij Jumbo in goede handen zullen zijn. Van het allergrootste belang is dat zij, zowel bij Jumbo als bij Coop, zo snel mogelijk over hun toekomst worden geïnformeerd.”

Logische partijen
De SBO-voorzitter zegt niet verbaasd te zijn dat Sligro de Emté-formule heeft verkocht aan een consortium van Jumbo en Coop. “Na diverse overnames in de afgelopen jaren was een volgende consolidatieslag in de supermarktwereld wel te verwachten. Emté is natuurlijk een landelijke formule. Als koper moet je niet alleen de financiële kracht én capaciteit hebben om deze formule over te nemen, maar ook over de wil beschikken om met ondernemers te gaan werken. Daarom lag een overname door bijvoorbeeld een regionale speler als Deen of door een zonder ondernemers werkende formule zoals Hoogvliet niet voor de hand. Jumbo en Coop zijn naar mijn overtuiging logische overnamepartijen. In algemene zin verwacht ik dat de komende jaren door consolidatie nog meer formules van het toneel zullen verdwijnen en dat het aantal fysieke supermarktvestigingen verder zal krimpen. Deze laatste krimp wordt veroorzaakt door de toenemende populariteit van online boodschappen doen.”

Bron: Levensmiddelenkrant