Jumbo en Coop nemen Emté over | Levensmiddelenkrant

Jumbo en Coop nemen Emté over

VEGHEL- Supermarktketen Emté komt in handen van zijn branchegenoten Jumbo en Coop. De twee partijen betalen daarvoor in totaal 410 miljoen euro aan de huidige eigenaar, groothandelsbedrijf Sligro.

De verkoop betreft 130 supermarkten, de distributiecentra van Emté in Kapelle en Putten, een vleesverwerkingsfabriek in Enschede en het hoofdkantoor in Veghel. Emté was vorig jaar goed voor een omzet van 828 miljoen euro. Bij de overname zijn circa 6200 medewerkers betrokken, die samen goed zijn voor 2700 voltijdsbanen. Zij gaan allemaal mee naar de nieuwe eigenaar. De partijen verwachten de deal in de loop van dit jaar af te ronden.

La Place
Sligro zocht al langer naar alternatieven voor zijn kwakkelende supermarktbedrijf, dat de afgelopen jaren bij gebrek aan schaalgrootte gestaag marktaandeel verloor. Jumbo en Coop werden steeds genoemd als de voornaamste gegadigden. Vorig jaar wees het bedrijf een bod op Emté evenwel nog van de hand.

Het groothandelsbedrijf houdt aan de deal daarnaast een meerjarig contract over waardoor het de belangrijkste toeleverancier wordt van Jumbo's restaurantdochter La Place. Daarmee verstevigt Sligro volgens topman Koen Slippens zijn positie als toeleverancier van de horeca in Nederland. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Belangen
Koen Slippens, Ceo Sligro Food Group, laat weten ervan overtuigd te zijn dat de keuze voor Jumbo en Coop recht doet aan de belangen van alle medewerkers, franchiseondernemers, klanten, partners en leveranciers. “Met de leveringen aan La Place, als onderdeel van deze deal, verstevigen wij opnieuw onze positie in de foodservicemarkt in Nederland”, aldus Slippens.

Groeiambities
Ceo Jumbo supermarkten, Frits van Eerd, noemt de overname een ‘geweldige stap in de ontwikkeling van het familiebedrijf’. Volgens hem sluit de uitbreiding aan bij de groeiambities van Jumbo. “We zien goede mogelijkheden om met deze winkels verder te bouwen aan onze omnichannel-strategie, die erop gericht is dat we op zoveel mogelijk plaatsen en op zoveel mogelijk momenten beschikbaar zijn voor onze miljoenen klanten.“

Verstevigen
Fred Bosch, Ceo Coop supermarkten, is ervan overtuigd dat de positie van Coop in Nederland verder kan worden verstevigt met deze overname. “We zijn er klaar voor om samen met onze nieuwe collega’s en ondernemers verder te bouwen aan ons unieke coöperatieve huis. Hiermee maken we voor nog meer consumenten in Nederland samen het verschil”.

Bron: Levensmiddelenkrant/ANP