Plus-ondernemer Bas Rechtuyt: ‘Omzet stijgt flink’ | Levensmiddelenkrant

Plus-ondernemer Bas Rechtuyt: ‘Omzet stijgt flink’

KRIMPENERWAARD - Al lange tijd is de gemeente Krimpenerwaard verwikkeld in een discussie over zondagsopening: mogen supermarkten hun deuren die dag openen of niet?

Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs besloten dat supermarkten dit zelf mogen bepalen; open mag, maar hoeft niet. Dit gebeurde tot grote vreugde van Plus-ondernemer Bas Rechtuyt, die een groot voorstander is van zondagsopening. “Het is een lastige kwestie geweest, omdat de gemeente Krimpenerwaard bestaat uit negen kernen, die ieder een eigen behoefte en signatuur hebben”, vertelt de ondernemer uit Schoonhoven. “Al jaren wordt de discussie gevoerd, maar het afgelopen jaar is er meer aandacht gekomen voor het onderwerp door buurtgemeentes die wel zondagsopening toestaan. Vanaf medio 2017 draaien de supermarkten in Lopik op zondag en daar is veel gebruik van gemaakt door inwoners van Schoonhoven. Toen mochten wij ook zeven dagen per week open, wat tot veel positieve reacties heeft geleid. Dit was nog voor de gemeenteraadsverkiezingen, toen onder meer de SGP veel stemmen kreeg, waardoor in januari 2018 de deuren weer dicht moesten op zondag.”

Door de eerdere zondagsopeningen ziet de ondernemer de behoefte van klanten om iedere dag de mogelijkheid te hebben om boodschappen te doen. “Sinds twee weken zijn wij weer open op zondag en ik krijg louter positieve reacties. De omzet is explosief gestegen zonder dat dit ten koste is gegaan van de omzet op zaterdag en maandag”, vertelt de ondernemer. Zijn reden om de winkel zeven dagen per week te openen, is maximale bereikbaarheid voor de consument. “We leven in 2018, waarin veel winkels op zondag open zijn, zowel supermarkten als andere detailhandel. Je moet je ogen niet sluiten voor wat er om je heen gebeurt, maar er juist op anticiperen”, stelt Rechtuyt.

Kerkgangers
De gemeente heeft bij het bepalen van de openingstijden rekening gehouden met de kerkgangers; de winkels mogen open tussen 13.00 en 17.00 uur. De opening is op vrijwillige basis en geldt voor alle supermarkten in de gemeente. In Schoonhoven en Haastrecht mag de overige detailhandel slechts op achttien zondagen per jaar klanten binnen laten.

Bron: Levensmiddelenkrant