Pril contact Emté- ondernemers en nieuwe formules | Levensmiddelenkrant

Pril contact Emté- ondernemers en nieuwe formules

VEGHEL-Emté-ondernemers hebben duidelijkheid gekregen over de toekomst van hun Emté. Van de 130 winkels zullen er 79 overgaan naar de Jumbo-formule. De overige 51 worden toegevoegd aan het winkelbestand van Coop. De reacties zijn verdeeld. Levensmiddelenkrant sprak met een aantal Emté-ondernemers.

De ondernemers weten inmiddels onder welke vlag ze terecht gaan komen. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt moet nog wel akkoord geven voor de verkoop van Emté, naar verwachting zal dit later dit jaar gebeuren. Het gaat dus nog om een voorgenomen verdeling. Om die reden wil een aantal ondernemers geen reactie geven.

Positief
“Deze Emté wordt Jumbo, maar ik heb nog geen contact met Veghel gehad. We weten nog steeds niet wat de bedoeling is”, vertelt René van Boven, ondernemer in Kapelle. Hoe en wanneer de ombouw gaat plaatsvinden is voor hem volstrekt onduidelijk, evenals het bedrag dat hij hierin moet investeren. Volgens Johan van den Berg, ondernemer in Zoutelande, komt er in april meer informatie. “Als het goed is krijg ik deze maand nog bezoek van Jumbo. Ze zijn al langs geweest en dat was positief. Ik heb eigenlijk hetzelfde gevoel met Jumbo als dat ik met Sligro heb”, vertelt hij. In de nabije omgeving van Zoutelande worden alle Emté-winkels omgebouwd tot Jumbo. “Ik kan mijzelf prima vinden in die formule.”

Ronald Mulder, ondernemer in Hasselt, is ook positief. “Je weet pas wat je mist, als je het niet meer hebt. Ik heb geen idee wat ik ervoor terug ga krijgen als we zijn omgebouwd”, vertelt hij. Over die ombouw weet hij nog niets. “We hebben kennisgemaakt en verder is het contact pril. De eerste indruk is in ieder geval goed.” Het verschil in contact tussen Sligro en Jumbo is voor hem wel direct merkbaar. “Jumbo is nou eenmaal meer een retailclub dan Sligro. Dat merk je gelijk. De consument staat centraal en alles draait ook om die klant.”

Moedeloos
Marcel Heijmans daarentegen is niet blij met de verdeling. “Ik had al wel verwacht dat ik bij Coop zou worden ingedeeld, maar daar kan ik mij absoluut niet in vinden”, vertelt hij. “Coop is gewoon mijn formule niet.” Uitleggen waarom hij dit voelt, wil de ondernemer uit Oudewater niet. “Ik word moedeloos van deze situatie. Iedereen kent mij in het dorp en ik moet telkens alles uitleggen.” Emté-ondernemers hebben lange tijd in onzekerheid geleefd. Er was al bekend dat er iets met Emté ging gebeuren, maar ook na de bekendmaking van de verkoop aan Jumbo en Coop bleven de ondernemers in afwachting.

Verrassend
Voor een aantal ondernemers was de voorgenomen verdeling een verrassing. “Er zit hier pal naast een andere Jumbo en nu wordt mijn winkel ook een Jumbo. Het is totaal onverwacht”, geeft een ondernemer aan die niet met naam en toenaam in de krant wil. Hij weet nog niet wat dit besluit betekent voor beide winkels. Zulk goed contact heeft hij nog niet met Jumbo. “We zitten midden in een onderhandelingsfase en hebben net pas kennisgemaakt. Het is moeilijk om nu iets te zeggen over het contact dat we hebben.” De ondernemer heeft honderd meter verderop een voorbeeld van hoe zijn winkel kan worden. Hij weet nu al wat zijn klanten gaan missen aan Emté: het vlees. “Ik hoor van mijn klanten dat ze speciaal hier komen voor het vlees. Ik zie het treurig in voor die klanten.”

Bron: Levensmiddelenkrant