Formules

SdB-assortiment vertoont scheurtjes

NIEUWVEEN – Super de Boer-winkels die straks Jumbo worden, beginnen te lijden onder de afbouw van de formule. Er verdwijnen huis- en A-merkproducten uit het assortiment die veel te laat worden vervangen voor alternatieven, zeggen ondernemers. Ze vrezen dat klanten hierdoor weglopen.

Willem-Paul de Mooij |

Ging het een aantal weken geleden nog om enkele producten, inmiddels spreken SdB’ers over tientallen producten die te laat of niet worden vervangen door een alternatief, zo blijkt uit een inventarisatie. “Op dit moment krijgen we naar mijn mening te weinig ondersteuning”, klaagt SdB’er Willem van de Voort uit Alkmaar. “Eigenlijk is het nu een zootje”, vult bedrijfsleider Frans van Woerkom uit Den Bosch aan, “ik moet steeds meer gaten in het schap uitspiegelen.” Enkele voorbeelden van ontbrekende items van de afgelopen weken: Friesche Vlag 3-pack halfvolle melk, Princes Corned Beef, Tippy Wattenstaafjes en olijfolie van het SdBmerk. “Maar er zijn er veel meer.”

De ondernemers wijten de oorzaak aan het verdwijnen van mensen op het SdB-hoofdkantoor, waardoor de administratieve verwerking van producten in het SAP-bestelsysteem te lang op zich laat wachten. SdB-assortiment vertoont scheurtjes Ondernemers vrezen het afhaken van klanten door gaten in schap De angst is dat klanten straks te vaak misgrijpen, zodat ze een alternatieve supermarkt zoeken, waardoor omzet wegvloeit. Van de Voort ziet dat nu al gebeuren: “Ik ben, in vergelijking met vorig jaar, inmiddels 7 procent van mijn omzet kwijt. Van de collega’s in mijn omgeving, draait meer dan de helft een index van ruim onder de 100.” Hij wil daarom dat het Jumbo-huismerk snel beschikbaar komt voor SdB.

Het hoofdkantoor van Super de Boer verwijst voor een verklaring van de problemen door naar Jumbo. Daar zegt formuledirecteur Colette Cloosterman zich totaal niet te herkennen in de zorgen. “Alle producten, ook de huismerken, zijn nog op voorraad. In principe wordt alles nog gewoon uitgeleverd. Eventuele problemen hebben misschien te maken met de gebroken weken of het WK voetbal, maar zijn niet structureel. Problemen worden zo goed mogelijk opgevangen. Ook over de indexen van SdB-winkels zegt ze tevreden te zijn. Autonoom scoren deze in het eerste halfjaar een omzetindex van ongeveer 99. “Dat is goed voor een formule die afbouwt en in een markt die onder druk staat.”

Bron: Levensmiddelenkrant

dsc02551_large.jpg
dsc02551_large.jpg