'Spar city op deze locatie is een droom die uitkomt' | Levensmiddelenkrant

'Spar city op deze locatie is een droom die uitkomt'

LEIDEN - Na een eerdere poging is Spar-ondernemer Ronald de Lange weer terug aan de Lange Mare in Leiden. De opening van de Spar city op deze locatie is een droom die uitkomt.

De Lange runde aan de Lange Mare al eens een Spar, maar door de grootte van het pand en de daarbij horende torenhoge kosten moest hij de deuren sluiten. “We voerden destijds al gesprekken om het pand op te delen en de winkel te verkleinen. Waar we er toen niet uitkwamen met de eigenaar is dat nu wel gelukt, waardoor we nu eindelijk deze winkel hebben geopend”, vertelt De Lange die ook een Spar-winkel draait aan de Herenstraat in Leiden. Het pand is nu opgedeeld in appartementen en twee winkellocaties. De nieuwe Spar city heeft een vloeroppervlakte van 244 vierkante meter. De ondernemer verwacht met de helft van de oppervlakte de oorspronkelijke omzet van de winkel opnieuw te kunnen behalen. “De reden van de sluiting was niet de omzet, want die was altijd prima.”

Prijslijnen
De keuze viel al snel op Spar city. “De formule is geschikt voor deze locatie, vanwege de traffic. We zitten op ongeveer 200 meter van het centrum en tussen de studentenhuizen”, zegt De Lange. “Er zijn diverse formules in de nabije omgeving, maar wij onderscheiden ons als to go-winkel. De focus ligt volledig op gemak.” De winkel is ingericht volgens de nieuwste elementen van de formule, waarbij belegde broodjes, yoghurt en verse pizza echte trekkers zijn. “Het concept heeft zich al bewezen in andere steden, maar we moeten de klant wel duidelijk maken dat dit een ander type winkel is. We hanteren verschillende prijslijnen en benadrukken het gemakselement”, legt de ondernemer uit. Volgens De Lange zijn de winkels aan de Herenstraat en de Lange Mare twee compleet op zichzelf staande winkels. “Er zijn veel gelijkenissen, maar in principe is het een ander concept met een andere doelgroep.”

Ondernemerschap
De Lange is al elf jaar ondernemer bij Spar. Het ondernemerschap zit in de familie. “De winkel aan de Herenstraat blijf ik draaien en de Spar city zal mijn 20-jarige zoon overnemen”, zegt de ondernemer. Net als zijn vader voelt Rick de Lange zich op zijn plek in de retail. “Rick deed ervaring op bij de vers- en kw-afdeling van Hoogvliet. De afgelopen drie maanden liep hij bovendien mee bij een Spar city in Rotterdam. Hij is helemaal op de hoogte van dit concept en is klaar om de winkel te leiden.” De Lange benadrukt dat zijn zoon zelf voor het ondernemerschap gekozen heeft.

Bron: Levensmiddelenkrant