Supers weigeren food uit Joodse nederzettingen | Levensmiddelenkrant

Supers weigeren food uit Joodse nederzettingen

NIEUWVEEN -  De supermarktketens Aldi en Hoogvliet verkopen geen producten meer die afkomstig zijn uit Joodse nederzettingen in door Israël bezet gebied, zoals de Westelijke Jordaanoever. Bij Jumbo geldt deze garantie voor de huismerkproducten.

Dit blijkt uit onderzoek door het dagblad Trouw. De krant heeft meerdere supermarktketens gevraagd naar het beleid rond producten uit de omstreden bezette gebieden. Het merendeel, waaronder Albert Heijn, wacht op een reactie van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). De koepelorganisatie kijkt op haar beurt weer naar hoe het kabinet over de kwestie oordeelt. Dat kan nog even op zich laten wachten omdat Den Haag wacht op een uitspraak van de Europese Unie.

Discussie
Aldi heeft tegenover Trouw aangegeven dat het van zijn leveranciers eist dat producten niet meer uit de bezette gebieden mogen komen. Een woordvoerder zegt dat zo wordt voorkomen dat producten van Aldi ter discussie komen te staan. Bij Jumbo moet een klant ervan op aan kunnen dat wanneer er Israël op een etiket staat, het product ook daadwerkelijk uit dat land moet komen en niet uit nederzettingen die volgens internationaal recht niet tot Israël behoren.

Tegenstrijdige signalen
Het CBL heeft naar eigen zeggen al twee keer over de kwestie aan de bel getrokken bij minister Kamp van Economische Zaken, maar een antwoord blijft vooralsnog uit. De overheid zelf geeft tegenstrijdige signalen af, meldt Trouw. In maart werd aangegeven dat producten uit de bezette Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Golanhoogte niet langer het etiket 'Made in Israel' mochten dragen. Maar kort na melding van dit bericht op de website van het ministerie van Economische Zaken, werd het alweer verwijderd.

foto: The People's Supermarket in Londen promoot onder het label 'ethisch' producten uit Palestina.

Bron: Trouw