AH introduceert op water gekweekte sla | Levensmiddelenkrant

AH introduceert op water gekweekte sla

ZAANDAM – Albert Heijn, groenteleverancier Vezet en slakweker B-Fout Agro hebben donderdag de eerste op water geteelde krop sla geoogst.

Albert Heijn verkoopt vanaf vandaag zes op water gekweekte slasoorten (Botersla, Rode en Groene Eikenbladsla, Frisee, Lollo Rossa en Batavia). Het hele jaar wordt de sla geteeld zonder gewasbeschermingsmiddelen en zonder meststoffen te verspillen. Smaak, voedingswaarden en houdbaarheid van deze slasoorten zijn vergelijkbaar met die uit de volle grond, aldus de supermarktketen.

Een voordeel van het kweken van ‘sla op water’ is volgens de formule dat de ecologische voetafdruk afneemt. De kweek en het transport vinden geheel binnen Nederland plaats en dat kan het hele jaar door. Alleen in de winter komt een klein percentage sla uit bijvoorbeeld Spanje, dat scheelt veel transportkosten en -uitstoot. Dat is een besparing in diesel van één volle vrachtwagen per dag.

Proces
In ca. 6-8 weken worden zaadjes in een kweekcel gekweekt tot slakrop. De zaadjes worden plantjes in de kweekcel die vervolgens naar de kas gaan. Daar groeien ze onder zonlicht en voeden zich met voedingsstoffen uit het water. In de winter wordt de kas bijverwarmd en bijverlicht met gas uit onder andere de eigen biogasinstallatie en elektriciteit van zonnepanelen. De elektriciteit die hiervoor gebruikt wordt is duurzaam opgewekt en daarnaast wekt B-four Agro gas op met een eigen biogasinstallatie waarin de reststromen van zowel B-four Agro als Koninklijke Vezet verwerkt worden. Na de oogst (ca. 190.000 kroppen per week) verwerkt Koninklijke Vezet de sla in ruim 1 miljoen producten (zakjes gemengde sla en maaltijdsalades) per week.

Bron: Levensmiddelenkrant