AH wil plastic tasjes uitbannen | Levensmiddelenkrant

AH wil plastic tasjes uitbannen

AMSTERDAM - UPDATE - Albert Heijn wil verdergaande maatregelen nemen om gratis plastic tasjes in de winkels uit te bannen. Dat meldt AH-woordvoerder Dagna Hoogkamer tegen Levensmiddelenkrant.

Ze reageert hiermee op berichtgeving in de Telegraaf over plannen van de Amsterdamse klimaatwethouder Maarten van Poelgeest om het aantal gratis plastic tasjes in supermarkten terug te dringen. Volgens Hoogkamer moeten op termijn alle gratis tassen uit de AH-winkels verdwijnen. Ook voor de agf-tassen moeten duurzame vervangers komen. Welke plannen AH daarvoor heeft, kon Hoogkamer nog niet meedelen.

Milieu
Vrijdag werd bekend dat wethouder Van Poelgeest het aantal gratis tassen, met name hemdtasjes, wil verminderen. Deze worden volgens de GroenLinks-wethouder veel te vaak verstrekt in supermarkten, wat slecht is voor het milieu. Daarover wil Van Poelgeest in overleg met supermarktorganisaties. Een verbod instellen is voor de gemeente Amsterdam niet mogelijk. Dat kan alleen de landelijke overheid doen. De wethouder richt zich met name op tassen die bij de kassa worden verstrekt. De agf-tasjes blijven buiten beschouwing.

Hemdtasjes
Branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vindt dat de gemeente achter de ontwikkelingen aan loopt. Volgens woordvoerder Miranda Boer is de hoeveelheid plastic hemdtasjes al fors teruggedrongen. Mede doordat volgens haar in supermarkten de gratis tasjes alleen op aanvraag worden verstrekt. Onder meer bij Albert Heijn. De grootste supermarktketen van Amsterdam heeft sinds begin dit jaar de rollen hemdtasjes achter de kassa gelegd. Daarmee bespaart de grootgrutter volgens eigen zeggen in Nederland zo’n 600 kilo plastic per dag.

Bron: Levensmiddelenkrant