Ahold neemt Delhaize over | Levensmiddelenkrant

Ahold neemt Delhaize over

AMSTERDAM - Supermarktconcern Ahold neemt zijn Belgische branchegenoot Delhaize over. De aandeelhouders van Ahold krijgen circa 61 procent van de aandelen in de combinatie 'Ahold Delhaize' in handen. Topman Dick Boer van Ahold komt aan het roer te staan en wordt bijgestaan door zijn huidige financieel directeur Jeff Carr.

Dat werd woensdag bekendgemaakt. Het overnameproces, dat wordt gecoördineerd door de Nederlands voorman van Delhaize Frans Muller, wordt naar verwachting halverwege 2016 afgerond. De top van beide bedrijven staan unaniem achter de transactie.

Nieuw bedrijf
Door de fusie ontstaat een bedrijf van 6500 winkels, 375.000 medewerkers en met meer dan 50 miljoen klanten per week in de VS en Europa. Volgens Ahold en Delhaize wordt het door de overname mogelijk de innovatie te versnellen in de winkels en online. 

Besparing
Ahold en Delhaize, die zelf spraken van een fusie van gelijken, verwachten dat de transactie vanaf het derde jaar na afronding een jaarlijkse kostenbesparing oplevert van 500 miljoen euro. Voordat die vruchten geplukt kunnen worden, zullen Ahold en Delhaize eenmalig 350 miljoen euro aan kosten moeten maken.

Aandelen
De aandeelhouders van Delhaize krijgen per aandeel in dat bedrijf 4,75 aandelen Ahold. Het Nederlandse bedrijf stopt zijn lopende aandeleninkoopprogramma en keert 1 miljard euro uit aan zijn aandeelhouders. De combinatie, die ruim 375.000 werknemers telt, krijgt beursnoteringen in Amsterdam en Brussel en omvat meer dan 6500 winkels in Europa en de VS.

Ahold en Delhaize waren in 2014 onder meer goed voor een gezamenlijke omzet van 54,1 miljard euro en een nettowinst uit voortgezette bedrijfsactiviteiten van 1 miljard euro. Ahold Delhaize wil op termijn 40 tot 50 procent van de aangepaste nettowinst uitkeren als dividend.

Hoofdkantoor in Nederland
Het hoofdkantoor van Ahold Delhaize komt in Nederland. De combinatie krijgt een klassiek bedrijfsmodel met een raad van commissarissen en een raad van bestuur. De dagelijkse leiding komt in handen van een zogeheten executive committee. Daarin zitten onder anderen Dick Boer, Jeff Carr, Frans Muller en drie operationeel directeuren. President-commissaris Jan Hommen van Ahold wordt vicevoorzitter van de raad van commissarissen.

Jan Hommen, Voorzitter van de RvC van Ahold, en Mats Jansson, Chairman van Delhaize: "Dit is een echte fusie van gelijken die twee uiterst complementaire ondernemingen combineert tot een leidende food retailer op wereldniveau. De transactie biedt onze aandeelhouders een overtuigende waardepropositie, onze klanten een superieur productaanbod en onze medewerkers aantrekkelijke mogelijkheden."

Frans Muller, ceo van Delhaize: "We zijn ervan overtuigd dat de voorgestelde fusie van Ahold en Delhaize aanzienlijke waarde zal creëren voor al onze stakeholders. Gesteund door onze getalenteerde en betrokken medewerkers wil Ahold Delhaize een nog relevantere rol spelen in de lokale gemeenschappen waarin wij actief zijn. Wij willen de waardepropositie voor de klant verbeteren met innovaties in het assortiment en door merchandising, door  zowel in onze winkels als online een betere winkelervaring te bieden, door in waarde te investeren en door uitbreiding met nieuwe supermarkten. We kijken ernaar uit om nauw samen te werken met het Ahold team om een voorspoedig integratieproces neer te zetten en de beoogde synergieën te realiseren."

Dick Boer, ceo van Ahold: "De voorgestelde fusie met Delhaize is een geweldige kans om een nog sterkere en meer innovatieve, leidende retailer te creëren voor onze klanten, medewerkers en aandeelhouders over de hele wereld. Met een buitengewoon bereik, diversiteit in producten en formules, en geweldige mensen, brengen we twee ondernemingen van wereldklasse samen waarmee we onze omgeving nog beter van dienst zijn. Onze bedrijven delen dezelfde waarden, een trotse geschiedenis geworteld in een familiebedrijf, en hebben activiteiten die elkaar goed aanvullen. We verheugen ons op de samenwerking en willen een nieuw niveau van service en succes bereiken."

Klik hier voor een presentatie (pdf) over de fusie


Bron: ANP/Levensmiddelenkrant