Colruyt test automatische productherkenning | Levensmiddelenkrant

Colruyt test automatische productherkenning

HALLE – Het Belgische Colruyt test een systeem dat groente en fruit automatisch herkent aan de weegschaal, met behulp van artificiële intelligentie. De formule is naar eigen zeggen de eerste in België die dat doet. Het systeem zou tijdswinst moeten gaan opleveren aan de kassa.

In de praktijk zal een slimme camera boven de weegschaal meteen moeten bepalen om welk product het gaat, zodat een klant alleen op een tablet hoeft te bevestigen of de software de juiste keuze heeft gemaakt. Naar mate de camera meer foto’s maakt, wordt de software ‘slimmer’ en zou hij steeds meer groente en fruit moeten gaan herkennen.

Verpakking
Tot slot zou het ook kunnen dat er minder groenten en fruit verpakt moeten worden in de toekomst. “Nu verpakken we sommige groenten en fruit om verwarring tussen producten te vermijden. Door het automatisch herkennen, valt dit probleem misschien weg,” zegt Rudi Dewulf, regionale verkoopsdirecteur Colruyt.

De groente- en fruitrobot is ontwikkeld door het bedrijf Robovision uit Gent. Medewerkers en klanten testen de ‘robot’ drie maanden lang in de Colruyt-vestiging in Kortrijk. Uit de eerste tests blijkt dat in 97 % van de gevallen het juiste product op de tablet wordt voorgesteld.

Bron: Levensmiddelenkrant