Columns

Column: Gas, het nieuwe vlees

Net voor kerst kwam het door actieorganisatie Urgenda blijmoedig ondersteunde nieuws: Lidl was van het gas. Hoera! De ruim 400 winkels van het bedrijf hebben zelfs geen geisertje meer. Geweldig, want het is beleid. En gefeliciteerd, want het wekt sympathie.

Lisa van der Linden |

AH heeft een dikke 500 winkels zonder gas. Niemand die het weet, want Zaandam gaf er geen ruchtbaarheid aan. Reden om sip te zijn? Welnee. Een modern filiaal gaat van het gas, omdat het efficiënter is om één energiesysteem te hebben voor koelen en verwarmen. Maar wie zich laat fêteren, lift mee op de golven van een symbool. Gas is de schoonste fossiele brandstof. Daarom gaan andere landen er juist graag op over. Daarmee ondervangen ze de veel schadelijker uitstoot van kolenstook.

Nederland stapt terug in de tijd. Omdat we nog geen vervanging hebben in de vorm van voldoende leveringszekere CO²-vrije energie, besloot de regering kolencentrales niet te sluiten maar die te gaan stoken met houtsnippers. Die zijn een driedubbele aanslag op de leefomgeving. Ze hebben meer effect op klimaatverandering dan kolen, veroorzaken kaalslag in bossen (belangrijke opslagplekken van CO²) en putten bodems uit. Niet gehinderd door die wetenschap, gooit ons land er € 3,6 miljard subsidie achteraan. Dat is gek in een land met een ambitieus Klimaatakkoord dat zelfs warmtepompen verplicht stelt voor miljoenen, ook na aanpassing, ondeugdelijk geïsoleerde woningen. De pompen kunnen in de zomer veel warmte leveren; in de winter doen ze het stukken slechter zodat ze bitterhard - op stroom van hout - moeten werken. Juist in zulke huizen is het verstandiger om gas bij te stoken. Dat zeggen niet alleen Baudet-aanhangers, maar ook aartsdonkergroene energie-experts. In het nieuwe jaar kwam nog meer nieuws. Het Planbureau voor de Leefomgeving zou vlees, zuivel en eieren een te slechte naam hebben bezorgd. De impact op het klimaat zou veel kleiner zijn dan het bureau had beweerd.

Om een lang verhaal kort te maken: kinderen, mobiliteit en wonen zijn nog veel schadelijker voor onze leefomgeving dan vlees. Vlees is gekozen als symbool in de strijd tegen klimaatverandering. Gas is het nieuwe symbool. Dat wil niet zeggen, dat we er eindeloos veel van kunnen blijven gebruiken. Er zijn domweg grenzen en dat zullen we een keer moeten leren accepteren.

Dick Veerman
is oprichter van foodlog.nl

Bron: Levensmiddelenkrant

 

dickveermancolumnist-a900x525.jpg