Column: Typisch Dirk | Levensmiddelenkrant

Column: Typisch Dirk

Vorige week adverteerde Dirk in de dagbladen. Dat is niet bijzonder, dat doen ze iedere week. Een advertentie met aanbiedingen. Ook niet bijzonder, dat doen ze iedere week.

En toch was deze advertentie anders, want de kop luidde: ‘Honderden artikelen in prijs verlaagd’. Zo doet AH dat. En Jumbo. Bijvoorbeeld aan het begin van een campagne die het karakter had van een beginnende prijsoorlog. Tja, en dan reageerde Dirk. Vaak als eerste. Volle karren van AH of Jumbo werden vergeleken met die van Dirk. De identieke inhoud van de Dirk-kar was natuurlijk aanzienlijk goedkoper. Heel voorspelbaar, maar we wisten het weer. Dirk is toch goedkoper. Natuurlijk. Maar nu deze Dirk-advertentie. Heb ik iets gemist? Heb ik het AH-en/of Jumbo-prijsoffensief over het hoofd gezien? Of weet Dirk meer en wil het de concurrentie aftroeven: “Lekker puh!”

Underdog-rol
De reacties van Dirk op prijsverlagingen van de concurrentie waren effectief. Er werd gebruikgemaakt van de prijsactualiteit die de concurrentie met grote budgetten veroorzaakte. “Tjeetje, Appie (of Jumbo) is weer flink bezig, zeg...” En dan pats, het gortdroge, niet meer zo creatief zijnde, antwoord van Dirk. “Doe toch gewoon, Zaandam, wat denken jullie nou eigenlijk? Goedkoop? Vergeet ’t maar, dat zijn wij nog steeds!” Die underdog-rol past bij Dirk. Het zit in hun DNA. Robin Hood, die opkomt voor de burgerij. En als Dirk dan eens flink uitpakte met prijsverlagingen, dan werd vaak verteld waarom, of hoe dat eigenlijk kon, want ze waren al zo goedkoop. Dat kon toch eigenlijk niet lager!

Schaatsen
Dus, omdat het leven alweer duurder is geworden (belastingverhoging o.a.) of omdat we dure feestmaanden hebben gehad… Tja, en dan had Dirk de grote merken ‘toch nog weer iets verder kunnen uitknijpen’. En merken waar dat niet lukte, werden gesaneerd.  Duidelijk. Iedereen begreep het: ‘Typisch Dirk’. U begrijpt het. Ik ga de advertentiepagina’s de komende weken nog beter bekijken. Verder heeft u zich natuurlijk ook gebogen over het GfK Kerstrapport. Gefeliciteerd Poiesz, Nettorama en Jan Linders. En hun volgers Emté, DekaMarkt en Hoogvliet. Het lijkt wel de 100 meter hardlopen of de 500 meter schaatsen. Het draait om honderdsten, twee punten achter de komma.

Perceptie
Bij hardlopen en schaatsen is de meting met goed geteste, zeer professionele, state-of-the-art apparatuur objectief gemeten. Begrijp me goed, ik wil niets afdoen aan de uitslag, het zijn terechte winnaars met fantastische winkels. Winkels die zeer dicht bij hun klanten staan, die je soms zelfs echte fans of ambassadeurs kunt noemen. Heel waardevol en knap gedaan. Het draait allemaal om perceptie. En die is in dit soort zaken belangrijker dan de realiteit. Want perceptie bepaalt je mening en gedrag. Perceptie is vaak ook waardevoller. Perceptie kunnen je beïnvloeden en managen. Vaak beter dan de kostbare realiteit. Nadat eerst de kandidatenlijst voor de titel Supermarkt van het Jaar bekend was gemaakt, weten we nu welke 15 supermarkten in de finale zitten.

Geselecteerd door een grote, zeer professionele jury, die nu ook de finalisten uitvoerig gaat beoordelen. Plus heeft 6 kanshebbers (uit 17 kandidaten), Jumbo 5 (uit 13), AH 3 (uit 15) en Deen 1 (uit 4). Formules uit het ‘rechter rijtje van GFK’. Werk aan de winkel dus………….

Rob Benjamens
Is oprichter en partner van Conclusion Communication Architects (CCA)

Bron: Levensmiddelenkrant