Distributiewerkers Jumbo protesteren | Levensmiddelenkrant

Distributiewerkers Jumbo protesteren

VEGHEL - Zo’n 150 distributiewerkers van Jumbo uit het hele land protesteren maandag tegen hun eigen werkgever. Zij eisen hun cao terug bij de rechtbank in Den Bosch. De vakbonden spanden een rechtszaak aan tegen Jumbo, omdat de cao nog steeds geldt. Als de rechter daarin meegaat, is de eenzijdige eigen regeling van het supermarktconcern binnenkort van tafel.

“Voor ons is dit een principiële zaak”, reageert Karim el Ouarroudi, allround medewerker bij het distributiecentrum Woerden.”De eenzijdige regeling is ons opgedrongen. Wij zitten daar ook helemaal niet op te wachten. Toen niet, nu niet en straks ook niet. En om dat duidelijk te maken, zijn we hier aanwezig met collega’s uit het hele land. Wij willen onze cao terug.”

Vrachtwagenchauffeur Ben van Velzen van distributiecentrum Beilen: “Vanochtend hebben we dat wat wij ook al dachten ook zelf kunnen horen. Namelijk dat Jumbo willens en wetens onze staking heeft gebroken vorig jaar.” Tijdens de zitting is een verklaring van een ex-teamleider voorgelezen. Hierin lichtte hij toe hoe het management bewust heeft gesjoemeld met cijfers om de Inspectie SZW en bonden te misleiden. Door de staking te breken, kon het werk in 2017 gewoon doorgaan. Distributiewerkers van Jumbo staakten twee weken lang, maar zonder resultaat. De acties hadden weinig effect en Jumbo kwam met een eigen regeling in plaats van een cao.

Uitspraak
De rechter spreekt zich op donderdag 24 januari uit over het feit of Jumbo zich inderdaad niet aan het stakingsrecht heeft gehouden. Ook volgt dan meteen een uitspraak of de cao nog steeds geldt.

Bron: Levensmiddelenkrant