Doelstelling duurzame vis niet gehaald | Levensmiddelenkrant

Doelstelling duurzame vis niet gehaald

NIEUWVEEN - De doelstelling van supermarkten om eind 2011 alleen nog maar duurzame vis te verkopen, wordt niet gehaald. Het beperkte aanbod van sommige vissoorten met een MSC-keurmerk, wordt als reden hiervoor gegeven.

Dat schrijft dagblad Trouw woensdag. Het aandeel duurzame vis in de supermarkten is met 85 procent nog altijd veel hoger dan de score van 45 procent wereldwijd. Marc Jansen van het CBL noemt het percentage in Nederland respectabel en wijst als oorzaak aan dat sommige vissoorten met een MSC-keurmerk, zoals tonijn, slechts beperkt verkrijgbaar zijn.

Meer verkocht
Ook vindt Jansen het positief dat het marktaandeel in ieder geval flink is gestegen sinds 2007 met zes procent meer verkoop per jaar. Het dagblad tekent uit de mond van de CBL-man op dat er verschillen tussen supermarkten bestaan als het gaat om duurzame vis. In de keten waar het minste duurzame vis wordt verkocht komt het percentage op 75 procent. De keten met het hoogste percentage zit op 90. Namen noemt Jansen niet. Het niet slagen van dit doel heeft er niet voor gezorgd dat supermarkten geen doelstellingen meer maak. Integendeel: in 2016 moet bijvoorbeeld alle kweekvis die wordt verkocht in supers duurzaam zijn.

Bron: Trouw