Formules

Nieuwe acties FNV lijken onvermijdelijk

UTRECHT – De supermarktwerkgevers hadden FNV onlangs een gesprek aangeboden, maar dit is niet geworden wat FNV ervan verwachtte. “De uitnodiging bleek een lege huls; ze bieden minder dan de helft van wat we vragen”, aldus Mari Martens FNV-sectorhoofd handel.

Jan de Wit |

Supermarkten bieden een 2-jarige cao met aan het einde van die 2 jaar structureel 5 procent meer loon. “In hun scenario gaan al hun mensen erop achteruit in koopkracht”, stelt Martens, die ook weinig verwacht van het volgende overleg op vrijdag 29 januari. Ik ga ervan uit dat we echt actie moeten voeren voordat deze werkgevers hun mensen gaan waarderen. Op alle voorstellen wordt door de werkgevers met een bot nee gereageerd.“

FNV wil eveneens de positie van jongeren die in een supermarkt werken verbeteren en uitvoering geven aan het pensioenakkoord, met name voor medewerkers in de distributiecentra die fysiek zwaar werk hebben. “Wij willen dat een 21-jarige het zogenaamde vakvolwassen loon uitbetaald krijgt, dat je nu pas op je 23ste krijgt. Maar eigenlijk wil de FNV gewoon dat een 18-jarige 14 euro per uur verdient. Voor fysiek werk willen we ook afspraken maken, maar de werkgevers zijn werkelijk overal tegen dat een verbetering kan zijn van de arbeidsomstandigheden van hun personeel.”

Bron: Levensmiddelenkrant

fnv-vlag-vakbond-actie-staking.jpg